Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. lipnja 2020.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je broj deficitarnih zanimanja na području Krapinsko-zagorske županije povećan za 3 te tako ove godine iznosi 13.  „Polagano, ali sigurno vraća se „kult“ rada – rad kao nešto dobro i pozitivno. Majstor koji zna raditi i napraviti nešto sa svojim rukama je uvijek bio tražen, cijenjen i poštovan. To je način razmišljanja koji se kroz godine nekako izgubio, ali se sada sigurno vraća. Žao mi je što ove godine zbog epidemije nismo uspjeli obići sve osnovne škole, obaviti razgovore sa učenicima i njihovim roditeljima te skrenuti pozornost na mogućnosti koje dobivaju ako upišu jedno od ovih 13 deficitarnih zanimanja – da ih pratimo sa stipendijom do kraja školovanja i jamčimo posao na području Krapinsko-zagorske županije“ – istaknuo je župan Kolar te dodao: „Vi znate da je skočila cijena radova i usluga, a time i plaća. Treba istaknuti i da je u analizi utvrđeno kako je razlika u plaćama između Zagreba i ostalih dijelova Hrvatske općenito velika, no u ovim zanimanjima ta je razlika vrlo mala ili gotovo nikakva. Pozivam sve mlade ljude i njihove roditelje da još jednom prouče stranice naših srednjih škola, razmisle o tome što žele biti u budućnosti i upišu jedno od deficitarnih zanimanja“ – kazao je župan Kolar.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek kazala je kako prvi ljetni upisni rok počinje 8. srpnja i traje do 22. srpnja. „U 10 srednjih škola na području Krapinsko-zagorske županije imamo 1.415 osnovnih škola izlazi 1.140 učenica i učenika“ – rekla je zamjenica župana za društvene djelatnosti te naglasila kako Krapinsko-zagorska županija svake godine u rujnu objavljuje natječaj za stipendije, među kojima posebnu skupinu čine stipendije za deficitarna zanimanja. „Razlika je u tome da se stipendije za deficitarna zanimanja dodjeljuju do kraja školovanja te za učenike iznose 100 kuna više, odnosno 500 kuna mjesečno. Iz godine u godinu sve više zanimanja uvrštavamo u kategoriji deficitarnih, prvo ih je bilo 5, potom 6, prošle godine 10, dok za sljedeću školsku godinu najavljujemo 13 deficitarnih zanimanja za koje će Krapinsko-zagorska županija raspisati javni poziv i dodijeliti stipendije učenicama i učenicima koji ih upišu: autolimari/autolimarica, autolakirer/autolakirerica, zidar/zidarica, instalater grijanja i klimatizacije/instalaterka grijanja i klimatizacije, vodoinstalater/vodoinstalaterka, strojobravar/strojobravarica, keramičar/ keramičarka, stolar/stolarica, konobar/konobarica, kuhar/kuharica, tesar/tesarica, soboslikar/soboslikarica i  elektroinstalater/elektroinstalaterka“ – naglasila je zamjenica župana za društvene djelatnosti te pojasnila kako se ova zanimanja određuju u suradnji s Partnerstvom za tržište rada u kojem sjede predstavnici gospodarske i obrtničke komore te srednjih škola.

Zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek istaknuo je važnost deficitarnih zanimanja za zagorsko gospodarstvo te učenicima, učenicama i njihovim roditeljima poručio:

Još jednom razmislite je li bolje upisati takozvano atraktivno zanimanje i završiti na burzi rada ili upisati jedno od deficitarnih zanimanja i početi raditi doslovno drugi dan nakon završetka školovanja“ – rekao je zamjenik župana za gospodarstvo, koji je ovom prilikom i naglasio kako su srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije izuzetno kvalitetne.


Fotogalerija