Zagorje
Bajka na dlanu

Uređenje cesta na području Krapinskih Toplica – „Nakon rotora nastavljamo dalje“

Datum objave: 4. studenoga 2022.

Radovi na izgradnji križanja sa kružnim tokom u centru Krapinskih Toplica i rekonstrukcije dijela Zagrebačke ulice krenuli su u listopadu te bi trebali doći u završnu fazu do kraja studenoga. Vrijednost radova je 1,8 milijuna kuna, a izvodi ih tvrtka Završni radovi Krešo d.o.o.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako su Krapinske Toplice generator razvoja turizma i zdravstvenog turizma u Krapinsko-zagorskoj županiji te da je Županiji izuzetno bitno da, u suradnji s Općinom, uredi mjesto kako bi ono dobilo štih turističkog mjesta. „Već se sad vidi ruka nove načelnice Gordane Jureković oko uređenja klupa u Krapinskim Toplicama, drugačije rasvjete, drugačijem pristupu uređenju zelenih površina, a sada smo se mi kao Županija, preko Županijske uprave za ceste, uključili preko naših investicija da kroz naše uređenje isto tako damo svoj obol“ – kazao je župan Kolar te naglasio kako je zadovoljan dinamikom odvijanja radova na izgradnji križanja

„Sama cesta, odnosno asfalt, bio je u lošem stanju, ali još veći problem bili su tehnički elementi ceste jer je ovdje križanje županijske i lokalne ceste s veoma nepovoljnim kutom, a u samom križanju imamo i ulaz i izlaz autobusa, što je predstavljalo značajnu nesigurnost prilikom odvijanja prometa. Kako bismo taj problem riješili, krenuli smo u izradu projektno-tehničke dokumentacije te s izgradnjom mini urbanog, jednotračnog kružnog raskrižja, koje će kanalizirati odvijanje prometa i učiniti promet u centru Krapinskih Toplica sigurnijim. Vanjski prsten bit će širine 12 metara, sam kolnik 6 metara, a kružni tok imat će i sigurnosni prolazni prsten, u slučaju prolaska autobusa ili većeg vozila. Također, rekonstruira se i dio ceste zamjenom kolničkog asfalta“ – rekao je nakon obilaska ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije Stjepan Sirovec. 

 „Mi u Krapinskim Toplicama imamo jednu specifičnu situaciju, a koja se odnosi na činjenicu da u samom centru našeg mjesta Općina može vrlo malo učiniti, napraviti ili investirati, odnosno, možemo im biti samo podrška. Naime, gotovo sve u centru našeg mjesta je ili u privatnom vlasništvu ili pod ingerencijom Krapinsko – zagorske županije. Stoga nam je vrlo važna izgradnja ovog rotora, koja će pridonijeti sigurnosti prometa, ali isto će tako vizualno popraviti prvi dojam prilikom ulaska u centar mjesta. Bit će to privlačnije i stanovnicima, ali i investitorima i gostima našeg mjesta“ – poručila je načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković.

U 5 GODINA ULOŽENO 23 MILIJUNA KUNA U CESTE NA PODRUČJU KRAPINSKIH TOPLICA

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako se Županijska uprava za ceste Krapinsko-zagorske županije (ŽUC) svih ovih godina dobro brine o cestama na području Krapinskih Toplice –medicinskog i turističkog središta. „Županijska uprava za ceste je u proteklih pet godina ceste na području Krapinskih Toplica uložila nešto manje od 23 milijuna kuna. Moram napomenuti da smo se svih tih godina borili s klizištima u okolici Krapinskih Toplica, prije svega su to dva velika klizišta u Klokovcu, dva velika klizišta na Hršak Bregu i jedno kojeg smo sanirali u Zagrebačkoj ulici na ulazu u Toplice – to je sve koštalo nešto manje od 5 milijuna kuna. Naravno, u svim tim godinama smo se brinuli o svim županijskim cestama te smo imali i dvije velike investicije –  rekonstrukciju Zagrebačke ulice u iznosu od 2,5 milijuna kuna te sanaciju velikog propusta u Maloj Erpenji u iznosu nešto manjem od 2 milijuna kuna“ – podsjetila je zamjenica župana Petek.

NASTAVAK INVESTICIJA VEĆ SLJEDEĆE GODINE

Župan Željko Kola ovom je prilikom istaknuo i kako se do kraja mandata namjerava urediti kompletna glavna komunikacija kroz Krapinske Toplice. „Samu dinamiku radova morat ćemo prilagoditi potencijalnom investitoru hotela, koji je trenutno van funkcije. Županija i Općina su spremne tijesno surađivati s potencijalnim investitorima da kroz naše prometne projekte stvorimo i njima što bolju komunikaciji kod samog prilaza hotelu. Iz tih razloga ćemo sljedeće godine nastaviti investiciju kroz glavnu ulicu u Krapinskim Toplicama, ali od onog ulaza od ‘Čermaka’ prema središtu, a ovaj dio ćemo ostaviti za kraj, nadajući se da ćemo taj središnji dio uređivati kad hotel bude gotov“– najavio je župan Kolar.

 


Fotogalerija