Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 15. rujna 2014.

Organizatori projekta, Radio Kaj i Etnografski muzej Zagreb obradovali su mališane tradicijskim drvenim igračkama s UNESCO-ove liste zaštićene nematerijalne kulturne baštine proizvedenim u Mariji Bistrici. Igračke je preuzeo župnik Tomica Šestak koji okuplja djecu na mnogim odgojnim i vjerskim aktivnostima Župi Sv.Nikole u Krapini.

Drvene igračke uručili su mu župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović.

Narodne novine i ovog puta su mališane razveselile paketom crtaćeg pribora, koje je župniku uručio Anđelko Topolovec, a Labaratorij zabave izveo je prigodnu predstavu za djecu.

Autorica projekta Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja najavila je izradu „Puta igračaka“ i izrazila želju za otvaranjem muzeja tradicionalnih igračaka u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Župan Željko Kolar naglasio je važnost ovog projekta jer promiče tradiciju i kulturnu baštinu dobivenu u naslijeđe. Izrazio je želju da se projekt razvija istim tempom i u narednih godinu dana i da se uspije drvenim igračkama razveseliti što više djece diljem Hrvatske.

Ovaj projekt provodi se već više od godinu dana te razveseljava djecu širom Hrvatske, do danas drvene igračke darovane su u više od četrdesetak vrtića od Zagorja, Primorja, Međimurja, Zagreba ,Slavonskog Broda,Dubrovnika i Rijeke.

Cilj cijelog projekta je čuvanje umijeća izrade hrvatskih tradicijskih igračaka koje se nalaze na reprezentativnoj listi UNESCO-a i upoznavanje djece s ekološkim aspektom proizvoda od drva i hrvatskom tradicijom u izradi takvih dječjih igračaka. Osim što je donacija igračaka izmamila osmjeh na dječja lica, jedan od ciljeva ovog projekta je da se poveća potražnja za proizvođačima takvih igračaka te da se u javnosti prepozna vrijednost ovog kulturnog dobra.

 


Fotogalerija