Zagorje
Bajka na dlanu

Uskoro počinje 11. Znanstveni piknik – ZNANOST JE ZABAVNA!

Datum objave: 19. rujna 2022.

Znanstveni piknik je projekt popularizacije znanosti i umjetnosti čiji je glavni cilj promovirati znanost u najširem smislu, ali i zainteresirati mlade ljude i one koji se tako osjećaju da odaberu znanost kao svoj životni poziv. Događanje je osmišljeno kao opušteno druženje sa znanošću pa je stoga i odabran format “piknika” – on najbolje predstavlja upravo ono što se želi poručiti: ZNANOST JE ZABAVNA! Program Znanstvenog piknika sastoji se od niza predavanja, prezentacija, radionica, znanstvenih show programa i raznih drugih edukacija.

Imat ćemo 70-ak edukatorskih timova, od toga 26 srednjih škola, a ostalo su udruge, institucije, fakulteti i pojedinci. Posebno nam je drago što se povećao upravo broj učenika koji su i sami postali edukatori. U početku to naravno nije bilo tako, naime edukatori su bili udruge, institucije i fakulteti, a s vremenom su se i učenici osnažili i ohrabrili da i oni počinju pokazivati vlastite projekte, što je posebna vrijednost ovog programa. Ukupno ćemo imati više od 200 popularno – znanstvenih aktivnosti“  – istaknula je predsjednica udruge Profesor Baltazar Tatjana Jakšić te istaknula kako se manifestacija odvija pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Gradonačelnika Grada Zagreba i Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje je pozvalo sve osnovne i srednje škole da posjete Znanstveni piknik te je već sada najavljeno 1700 posjeta iz brojnih škola iz cijele Hrvatske i oko 600 učenika iz Krapinsko – zagorske županije.

Župan Željko Kolar podsjetio je kako je Krapinsko-zagorska županija isprva bila partner na organizaciji Znanstvenog piknika – dok se on održavao na Jarunu u Zagrebu. „Kasnije smo uspjeli dogovoriti da se  Znanstveni piknik iz grada Zagreba prebacimo na područje KZŽ i eto nas 4. godinu za redom u Zagorju. Ovdje je pristup znanosti drugačiji od onog na koji je većina nas navika – djecu želimo kroz zabavu uvesti u priču znanosti. Sve te škole koje će nam se priključiti kao izlagači, institucije, pojedinci, udruge, zapravo nadopunjavaju jedni druge i jednostavno se ovdje stvara posebna atmosfera i uz zabavu se ljude, djecu, obitelji zainteresira za znanost. I ako se samo jedan promil učenika koji sudjeluju u prezentaciji svojih radova odluči baviti znanošću, raditi na Institutu Ruđer Bošković koji je također partner na projektu, onda smo napravili puno“ – naglasio je župan Kolar te podsjetio kako  je Znanstveni piknik vezan uz projekt Znanstveno edukativno-zabavnog centra Zagorje u dvorcu Stubički Golubovec. „Kako bi došlo do otvorenja ovog centra moramo raditi na popularizaciji znanosti, pripremati teren i ciljanu publiku. Važno je reći da je Znanstveni piknik nacionalna priča koju od početka tako i promoviramo, a upravo će takav biti i ZEZ centar“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko kolar.

 

„Znanstveni piknik je u Krapinsko-zagorskoj županiji prvi put održan u dvorcu Stubički Golubovec. Tada nam je bilo važno da publiku dovedemo u Donju Stubicu, u našu županiju te da na neki način stvorimo buduće posjetitelje Znanstveno edukativno – zabavnog centra Zagorje koji će nastati upravo u dvorcu Stubički Golubovec. Naime, Centar u Golubovcu bit će dom za male buduće znanstvenike i cijelu populaciju koja se želi više educirati u STEM području, ali važno je da se ovdje pojavljuju i dva nova slova, a to su R – reading kao čitanje i A – art, kao umjetnost“ – kazala je ovom prilikom direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša.

Voditeljica Muzeja seljačkih buna Vlatka Filipčić Malige naglasila je kako će Muzeji Hrvatskog zagorja na Znanstvenom pikniku više pažnje posvetiti humanističkim i društvenim znanostima. „Nastojali smo i kroz djelovanje Muzeja podsjetiti da je obitelj Feller koja je inače porijeklom iz Ukrajine, doprinijela razvoju Stubice kakvu danas poznajemo, naravno i razvoju Hrvatskoga zagorja, ali i same Hrvatske, stoga ćemo i mi kroz naše radionice prikazati nešto upravo o toj obitelji“ – rekla je voditeljica Filipčić Maligec te dodala kako je ovo ujedno i prilika da brojna djeca posjete Muzej seljačkih buna i vide kako je Zagorje doprinijelo hrvatskoj povijesti i kulturi. 

Načelnik Općine Gornja Stubica Jasmin Krizmanić izrazio je zadovoljstvo činjenicom što će učenici iz cijele Hrvatske imati priliku upoznati se s Gupčevim krajem i vidjeti sve ljepote stubičkog kraja, kao i cijele Krapinsko – zagorske županije. „To je jedinstvena prilika da djeca uz aktivnosti kroz znanstvene i kulturne radove, upoznaju i naš kraj, na kojeg smo jako ponosni. Drago mi je da su Muzeji Hrvatskog zagorja naši partneri, naravno uz Krapinsko – zagorsku županiju i Udrugu Profesor Baltazar. Naime, poznato je da s Muzejima Hrvatskog zagorja radimo nekoliko projekata tijekom godine i posebno me veseli što na neki način završavamo godinu ovim Znanstvenim piknikom i nadam se da ćemo narednih godina i dalje uspješno surađivati na nizu drugih projekata“ – rekao je načelnik Krizmanić.

Organizator Znanstvenog piknika je Udruga Profesor Baltazar, a partneri i suorganizatori su Krapinsko-zagorska županija, Grad Donja Stubica i Općina Donja Stubica, Turistička zajednica Gupčev kraj, Muzeji Hrvatskog zagorja i Muzej seljačkih buna, Hrvatska akademska istraživačka mreža – CARNET, Institut Ruđer Bošković, FabLab, Hrvatska zajednica tehničke kulture i udruga Virtualci.

 

 

 


Fotogalerija