Zagorje
Bajka na dlanu

Pripremljeno deset dana bogatog programa: Dođite u Zlatar na Kajkavske!

Datum objave: 18. rujna 2023.

Konferencija za medije na kojoj je najavljena 54. manifestacija Dani kajkavske riječi Zlatar održana je u ponedjeljak, 18. rujna 2023. godine, u Gradskoj vijećnici Grada Zlatara.

Manifestaciju su najavili župan Željko Kolar, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek,  ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića Zlatar Gordana Valjak i direktorica Turističke zajednice Zlatni istok Zagorja Patricija Šarkanj. Dani kajkavske riječi više od pola stoljeća čuvaju kajkavski jezik u riječi, pjesmi i slici i njeguje kajkavsko dječje stvaralaštvo. Ovogodišnji program trajat će od 22. rujna do 1. listopada te će ga obilježiti već tradicionalne priredbe, kao i niz dodatnih sadržaja.

„Dani kajkavske riječi potiču literarno, glazbeno i likovno stvaralaštvo među mladima na kajkavskom govoru i to rade sustavno. Ključna je upravo ta sustavnost. Na taj način odgajamo djecu da znaju vrednovati svoju kulturu i baštinu, ono što su nama ostavili naši djedovi i bake, i to je najveća vrijednost ove manifestacije, koja je u rangu  i Tjedna kajkavske kulture i Prvog glasa Zagorja, ne samo po godinama kontinuiranog djelovanja, već i prema kvaliteti sadržaja“ – istaknuo je župan Kolar te pozvao sve stanovnike Krapinsko-zagorske županije i kajkavskog govornog područja na bar dio bogatog desetodnevnog programa na području grada Zlatara.

Gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek zahvalila je Krapinsko – zagorskoj županiji koja godinama prati i financijski pomaže održavanje manifestacije, kao i svim sponzorima,  Pučkom otvorenom učilištu, gradskoj upravi te zlatarskim udrugama i građanina. „Program smo dodatno dopunili zabavnim sadržajem, jer želimo što više posjetitelja u Gradu. Želim pozvati goste iz cijele županije i šireg područja. Bilo koji dan da dođu, bit će zanimljiva događanja. Sretna sam da manifestaciju osim Grada i Županije podržava i Hrvatski sabor i Ministarstvo kulture i medija te brojni sponzori koji su pomogli da program bude u ovom obimu. Vjerujem da ćemo se vidjeti, ispred nas je lijepih 10 dana i želim svima ugodan provod“ – poručila je gradonačelnica Auguštan Pentek.

Program manifestacije predstavila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića Gordana Valjak, koja je tom prilikom posebno naglasila kako se organizatori trude da sadržaji Dana kajkavske riječi budu zanimljivi domaćem stanovništvu, ali i svim posjetiteljima. „-Svrha je očuvanje kajkavske riječi i tradicije. Osnovni je cilj ovu ljubav prema očuvanju zavičajne kulture prenijeti prvenstveno na mlade, a i na sve ostale generacije kako bi ostali prepoznatljivi po onome čemu trebamo, a to je naša kajkavska tradicija. Dodali smo i još neke ciljeve ovoj osnovnoj svrsi, a to je promocija kulturnog turizma i prepoznatljivosti Hrvatskog zagorja kao turističke destinacije i u ovom dijelu našeg kraja“ – kazala je ravnateljica Valjak.

Detaljnije o Pajdaškom sprehajanju, najposjećenijoj priredbi Dana kajkavskih riječi, govorila je direktorica Turističke zajednice Zlatni Istok Zagorja Patricija Šarkanj. „Radi se o suboti, 30. rujna. Povorka kreće iz Sajmišne ulice te ju do parka predvodi Limena glazba i Belečke mažoretkinje. Sudionici se natječu u prikazu tradicijskih zagorskih običaja na uređenim kolima ili kao skupine pješaka. Ove godine je povećan fond za sudjelovanje i fond nagrada. Svaka skupina koja ispunjava uvjete odmah na predstavljaju na pozornici dobiva 200 eura u kategoriji kola i 100 eura skupina pješaka. Sve skupine ravnopravno se natječaju, a ocjenjivački sud donosi odluku o 3 nagrade. Prva je 800 eura i Zlatni lampaš, druga je 600, a treća 400 eura. Prijaviti se možete u Turističkoj zajednici do 25. rujna“ – navela je direktorica Šarkanj.


Fotogalerija