Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 17. listopada 2006.

Na izboru najuzornije seoske žene Hrvatske održanom u subotu u Jasenovcu uspješno se predstavila Krapinsko-zagorska županija. Najuzornija seoska žena Zagorja Jelena Pišković izabrana je za drugu pratilju najuzornije seoske žene Hrvatske.
– Prezadovoljna sam što sam uopće došla u Jasenovac, a nisam ni najmanje očekivala da ću t ovdje osvojiti lentu. Iskoristila bih ovu priliku da preporučim svakoj mladoj ženi da ostane živjeti na selu jer selo pruža puno više mogućnosti nego što mnogi misle – rekla je Jelena nakon proglašenja pobjednica. Osim Jelene, Krapinsko-zagorsku županiju predstavljala je i Marija Sitar iz Gornjeg Jesenja, koja je oduševila publiku svojom duhovitošću, međutim, za plasman među prve tri je nedostajalo malo više sreće, inače, najuzornija seoska žena Hrvatske je Zorica Šimunić iz Bjelovarsko-bilogorske županije, a prva pratilja Lidija Balaško iz Sisačkomoslavačke županije, dok se ukupno natjecalo 14 žena.
Županica uručila priznanja
Vlasta Hubicki, županica Krapinsko-zagorske županije je Najuzornijoj ženi i njezinim pratiljama  uručila priznanja. Svaka je sudionica izbora morala najprije urediti svoj stol, na koji su se iznosili plodovi rada ženskih ruku od ukrasa i rukotvorina do poljoprivrednih proizvoda s domaćinstva i suvenira kraja iz kojega dolazi. Nažalost, Krapinsko-zagorsku županiju zastupale su samo dvije žene, Jelena Pišković iz Oroslavja i Marija Sitar iz Gornjega Jesenja. Treća sudionica, Ana Krznar iz Martinca Orehovičkog razboljela se i nije mogla ići na natjecanje. Zagorski su stolovi bili jedan pored drugoga i sve vrijeme bili u središtu pozornosti. Mnogi su jedva čekali završetak rada ocjenjivačke komisije, kako bi se bacili na kušanje delicija koje su nuđene uz cjelodnevnu svirku oroslavskih tamburaša, koji su održavali dobro raspoloženje cijeloga popodneva i večeri. U središtu Jasenovca desetak automobila krapinske registracije, uz autobus Presečki busa kojim je stigla glavna ekipa. Glavni cilj tog izbora je promocija vrijednosti i važnosti žene na selu i gospodarstvu, te podizanje kvalitete življenja na seoskom domaćinstvu i očuvanje kulturne baštine.