Zagorje
Bajka na dlanu

Uspješna godina UO za javnu nabavu i EU fondove: Odrađen veliki investicijski ciklus

Datum objave: 9. veljače 2024.

Rezultate rada Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Krapinsko-zagorske županije na konferenciji za novinare predstavili su u petak 9. veljače 2024. u Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini župan Željko Kolar i pročelnica Vlatka Mlakar.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je u 2023. godini odrađen veliki investicijski ciklus. “Usudio bih se reći da je javna nabava u ovom trenutku najsloženiji i najosjetljiviji proces, ali i ogromna odgovornost onih koji u tom području rade jer se ovdje ne praštaju pogreške. Penalizacija je nemilosrdna i tu je ogroman novac u pitanju. S ponosom možemo istaknuti da mi nismo bili penalizirani ni u jednom projektu što pokazuje stručnost našeg Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove zajedno sa Zagorskom razvojnom agencijom, s REGEA-om, našim školama i bolnicama koje su bile dijelom investicija. To je vrlo zahtjevan, stručan i stresan posao, a rezultati su itekako uspješni”, rekao je župan Kolar te je pohvalio pročelnicu Vlatku Mlakar i njezin tim na izuzetno velikom poslu.

“Kad zbrojimo sve što je prošlo kroz ovaj Upravni odjel, dolazimo do impresivnog iznosa od više od 65 milijuna eura sredstava, koja su uložena u našu županiju. Naš Upravni odjel, vodio je nabavu, kontrolu i podršku za Centar u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku čija je vrijednost 18,9 milijuna eura. I Specijalna bolnica Krapinske Toplice, što kroz Fond solidarnosti, što kroz NPOO, gdje je vrijednost oko 10 milijuna eura, također je išla kroz naš upravni odjel”, napomenuo je župan te je rekao kako će se takva godina teško ponoviti. “Kad bi u istom trenutku krenuli s izgradnjom Centra zdravlja, srca i mozga u Krapinskim Toplicama, s nastavkom brze ceste Zlatar Bistrica – Marija Bistrica, dionicom Đurmanec – Jesenice – Varaždin te Lepoglavskom spojnicom, tada bismo mogli doći do jednog ogromnog iznosa koji je prošao preko leđa našeg upravnog odijela za javnu nabavu i EU fondove”, zaključio je župan Kolar.

Upravni odjel za javnu nabavu i EU fondove bavi se pripremom i provedbom postupaka javne nabave, pripremom i objavom plana nabave i izmjenom plana, ažuriranjem registra ugovora, pripremom i provedbom javnih poziva, pripremom i odobravanjem završnih izvješća, praćenjem izvršenja ugovora i pravdanjem predujmova, pripremama zahtjeva za plaćanje i naredbi za isplatu, pravovremenim informiranjem i dostavljanjem izvješća NKT-U, pružanjem stručne i savjetodavne pomoći ustanovama kojima je osnivač, sudjelovanjem u radu radnih tijela, pripremama analiza i prijedloga za razvojne projekte i sudjelovanje u radu međunarodnih asocijacija.

Pročelnica Vlatka Mlakar objasnila je kako je u prošloj godini Upravni odjel sklopio 53 ugovora, a njihova vrijednost bila je 12.823.091 eura. Što se tiče Fonda solidarnosti Europske unije, Krapinsko-zagorska županija određena je kao tijelo odgovorno za provedbu financijskog doprinosa te su objavljena dva javna poziva za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona oštećenih u potresu na području Krapinsko-zagorske u području obrazovanja i prijevoza, za što su ugovorena sredstva u iznosu od 51.474.870,30 eura.

“Ukupno je tako sanirano 267 kilometara cesta te 30 klizišta, 11 popusta i tri mosta. Iz područja obrazovanja treba istaknuti investiciju uklanjanja i izgradnje zamjenske zgrade Područne škole Laz Bistrički vrijednu 1.495.101,78 eura”, rekla je pročelnica Mlakar te dodala da što se tiče povlačenja sredstava iz EU fondova u 2023.godini, Krapinsko-zagorska županija postigla je najbolje rezultate na području Hrvatske i zauzima prvo mjesto s 531 eurom per capita.

Za 2024. godinu pripremljeno 16 otvorenih postupaka javne nabave u iznosu od 4.741.972 eura, 30 postupaka jednostavne nabave u iznosu od 365 tisuća eura i 5 postupaka jednostavne nabave koje se tiču obnove u iznosu od sedam milijuna i 342 tisuće eura.

 


Fotogalerija