Zagorje
Bajka na dlanu

Uspješni poduzetnik na primanju kod županice

Datum objave: 10. studenoga 2006.

     Vlasta Hubicki, županica Krapinsko-zagorske županije jučer je svečano primila Josipa Štruka, direktora Kostel prometa, proizvođača naslona za automobilska sjedala. Naime, tvrtka Kostel promet iz Krapinsko-zagorske županije  je u utora u Varždinu osvojila prestižno prvo mjesto među  124 tvrtke gazele koliko ih je u četiri sjeverozapadne županije (Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija) otkriveno analizom koju je proveo poslovni tjednik Business.hr. Spomenutoj tvrtki Krapinsko-zagorska županija subvenicionira dva posto kamate na kredit od tri i pol milijuna kuna po županijskom kreditnom programu Poduzetnik, a Kostel promet proizvodi isključivo za izvoz. Ukupno je po svim kreditnim linijama Krapinsko-zagorske županije za malo i srednje poduzetništvo u periodu od 2001. do 2006. godine realizirano 309.061.795,98 kn. Tvrtka Kostel promet sve svoje proizvode izvozi što je i jedan od bitnih uvjeta za dobivanje kredita preko županijskog programa “Poduzetnik” uz profitabilnost, zaposlenost i proizvodnju.
 
Uspješni poticaji gospodarstvu      
      – Nije mala stvar biti najuspješniji među malim i srednjim poduzećima sjeverozapadne Hrvatske. Tvrtka  Kostel promet je  još jedan dokaz da Krapinsko-zagorska županija, odnosno politika Krapinsko-zagorske županije i gospodarstvo idu ruku pod ruku – rekla je Vlasta Hubicki, županica Krapinsko-zagorske županije. Inače, projektom Gazele obuhvaćena je cijela Hrvatska, a  jedan od najvažnijih uvjeta za dobivanje naziva gazela je trogodišnja stopa rasta prihoda od najmanje 20 posto dok je  Kostel promet između 2003. i 2005 imao rast prihoda čak od 657 posto.
– Tvrtka Kostel promet stara je svega 5 godina, a u tih 5 godina  uspio sam sa svojim suradnicima i djelatnicima stvoriti ovo što danas imamo u Pregradi i Zagorju. Imamo jednu tvrtku koja postiže vrlo dobre rezultate, a koja je dobar temelj i podloga za daljnji razvoj naše male sredine – kazao je Josip Štruk, direktor Kostel prometa. Dodaje da ovo nije prvo priznanje Kostel prometu, a za sve uspjehe zaslužni su i zaposlenici od kojih je većina žena.  Poduzeće je, naime, osvojilo više vrijednih naslova u svijetu poduzetništva, između ostalog i priznanjem Ministarstva gospodarstva za najboljeg malog izvoznika.  
 
 
Prva takva analiza u Hrvatskoj   
       Gazele, prva analiza takve vrste u Hrvatskoj, provodi se na temelju podataka iz godišnjih financijskih izvješća (prema podacima Zavoda za poslovna istraživanja) obveznika poreza na dobit. Osnovni kriteriji su, uz stopu rasta prihoda u 2005. u odnosu na 2003. od 20 ili više posto, najmanje šest zaposlenih, kumulativna dobit u razdoblju od 003. do 2005. te prihod u 2005. od najmanje šest, a najviše 500 milijuna kuna. Prvoplasiranim tvrtkama u regiji sjeverozapadna Hrvatska uručena su priznanja i statue što ih je izradio akademski kipar Hrvoje Dumančić. Kostel promet iz Krapinsko-zagorske županije je imao stopu rasta prihoda od čak 657 posto između 2003. i 2005, a bavi proizvodnjom naslona za glavu za automobilsku industriju. Drugoplasirana je tvrtka Royal Transport, prijevoznička tvrtka iz Goričana, čiji je prihod između 2003. i 2005. porastao 588 posto, dok je treće mjesto sa stopom rasta prihoda od 310 posto zauzela tvrtka 36 d.o.o., čija je osnovna djelatnost trgovina elektroničkim i telekomunikacijskim uređajima.
 
Finale u Zagrebu
        Business.hr će projektom Gazele imenovati najbrže rastuća poduzeća u Hrvatskoj. Za selekciju tvrtki koristit će se podaci o prihodima, dobiti i broju zaposlenih po završnom godišnjem financijskom izvješću predanom za 2003., 2004. i 2005. godinu. Sve tvrtke koje ispunjavaju kriterije automatski postaju gazele.Poštujući jedinstvo i razlike hrvatskoga gospodarstva, projekt Gazele razvoj poslovnih subjekata prati na dvjema razinama – regionalnoj i nacionalnoj. U prvoj fazi projekta bit će imenovana najbrže rastuća poduzeća za svaku regiju, a na finalnom će eventu biti imenovane ukupno najbrže rastuće hrvatske tvrtke – gazele.Svrha je projekta Gazele poticanje gospodarskoga razvoja hrvatskoga tržišta, posebno u području malog i srednjeg poduzetništva, s naglaskom na važnosti rasta, razvoja i transparentna poslovanja. Cilj projekta Gazele ostvaruje se izdvajanjem perspektivnih i brzorastućih malih i srednjih poduzeća koja transparentnim poslovanjem predstavljaju moguće sigurnije poslovne partnere, te njihovim predstavljanjem tržištu i potencijalnim poslovnim partnerima.