Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 12. svibnja 2023.

Mali Gastro popularna je manifestacija koja na moderan način okuplja učenike Srednje škole Zabok, predstavnike partnerskih srednjih i visokih škola te fakulteta koji osnovnoškolcima i roditeljima iz osobnog iskustva potvrđuju zašto su obrazovanje i karijera u turizmu i ugostiteljstvu atraktivni i zanimljivi. Mali Gastro otvorio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je Srednjoj školi Zabok čestitao na još jednom odlično organiziranom Malom gastru te podsjetio kako se on već drugu godinu održava u okviru aktivnosti  projekta ReCeZa – Regionalnog centra Zabok. „Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu obrazovat će nove generacije turističkih djelatnika, što je važno jer je nemoguće unaprjeđivati destinaciju samo s brojem zvjezdica u hotelima, nego je nužno imati vrhunsko osoblje, prave profesionalce. . Ponosni smo na Srednju školu Zabok koja danas nosi status Regionalnog centra kompetentnosti, a na natjecanjima u Hrvatskoj i Europi potvrđuju da spadaju u sam vrh srednjih strukovnih škola“ – kazao je župan Kolar te istaknuo kako su u projekt uključeni i partneri iz gospodarstva s područja Krapinsko-zagorske te drugih županija.

„Učenicima osnovnih škola i roditeljima pokazujemo što znaju naši učenici ugostiteljskih smjerova i učenici iz škola partnera, iz Preloga, Bjelovara, Varaždina i Zagreba. Mali Gastro sada ima i međunarodni karakter jer su ovdje i gosti iz Ljubljane, Biotehnički izobraževalni center Ljubljana i Višja strokovna šola za gostinstvo in turizem Bled“ – kazala je ravnateljica Srednje škole Zabok Draženka Jurec te dodala da su na Malom gastru i ove godine  predstavnici fakulteta koje učenici SŠ Zabok najviše upisuju – Ekonomskog fakulteta u Zagrebu i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji.

Voditeljica Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu Zabok Veronika Kolman je na Malom gastru ekskluzivno najavila aktivnosti i strategiju Akademisa i predstavila ovaj jedinstveni koncept. „Ono što nas razlikuje od drugih škola je što u sklopu infrastrukture škole gradimo i Akademis – smještajni objekt hotelskog tipa u kojem će biti moguće smjestiti 40 osoba. Ono što je zanimljivo, a što se rijetko gdje može vidjeti jest da će naši učenici kuhati i posluživati goste, te primati goste na recepciji. Akademis će služiti kao poligon za vježbe čime stvaramo inovativan način obrazovanja gdje će učenici imate prilike dobiti praktično iskustvo rada u objektu s kategorizacijom tri, četiri  i pet zvjezdica“ – najavila je voditeljica Kolman te poručila kako će Regionalni centar kompetentnosti CUT ponuditi nove metode učenja, cjeloživotno obrazovanje i modernizirati pristup u osposobljavanju osoba za suvremeno tržište rada.

Na Malom Gastru bili su zamjenica župana Jasna Petek te gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, koji je na otvorenju također pozdravio sve okupljene.

Manifestacija Mali Gastro održana je u sklopu projekta ReCeZa – Regionalni centar Zabok ukupne vrijednosti 66.693.287,89 kn. Ukupan iznos projekta financiran je iz Europskog socijalnog fonda, u okviru Operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.


Fotogalerija