Zagorje
Bajka na dlanu

Uspješno završen projekt ReCeZa, zamjenica župana: “RCKTU je središte srednjoškolskog obrazovanja u turizmu i ugostiteljstvu, centar inovacija, kreativnosti i izvrsnosti”

Datum objave: 8. prosinca 2023.

U Regionalnom centru kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku u petak 8. prosinca 2023. održana je završna konferencija u sklopu projekta ReCeZa, kojim je Srednja škola Zabok transformirana u centar kvalitetnog, praktičnog i međunarodno orijentiranog obrazovanja za turizam i ugostiteljstvo, namijenjen učenicima, studentima, nastavnicima i mentorima, poslodavcima i osoblju svih dionika u turizmu na regionalnoj razini.

Na konferenciji, na kojoj su predstavljeni rezultati projekta, sudjelovala je zamjenica župana Jasna Petek, tom prilikom naglasivši važnost provedbe projekata kao što je ovaj, radi razvitka sektora turizma i ugostiteljstva.

“Završna konferencija projekta ReCeZa označava uspješan završetak ovog sjajnog projekta za Krapinsko-zagorsku županiju te cijelu sjevernu i sjeverozapadnu Hrvatsku. Regionalni centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu predstavlja izvrsno središte za srednjoškolsko obrazovanje u ova dva sektora, ali i mjesto edukacije, susreta, razmjene iskustava te centar inovacija, kreativnosti i izvrsnosti. U provedbi projekta naučili smo vrijedne lekcije, stekli izvrsnu mrežu suradnika te ojačali svoje kompetencije”, rekla je zamjenica župana te zahvalila svim profesorima i profesoricama, djelatnicima škole, bivšim i sadašnjim učenicima, kao i svima partnerima i suradnicima u projektu, na izvrsnoj suradnji, znanju i iskustvu koje su prenijeli kroz projekt. “Centar čini ova zgrada, i ona je prekrasna, ali najvažniji su ipak ljudi, i zaista je privilegija surađivati s njima u svoj sreći i u svoj boli kroz koju smo prošli kroz ovaj naš projekt”, naglasila je zamjenica župana Jasna Petek te dodala da je Županija destinacija koja je godinama u vrhu kontinentalnog turizma u RH, koja raste po svim turističkim parametrima stoga treba osigurati kadrove za potrebe tržišta rada, koji će slijediti sve one gospodarske subjekte koji rade u sektoru turizma i ugostiteljstva na području KZŽ,  proširuju svoje kapacitete i nadograđuju usluge.

Ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec rekla je da projekt traje do 28. prosinca, ali aktivnosti neće stati. “Centar će nastaviti tempom kojim smo startali: provoditi programe obrazovanja odraslih i započeti sa suvremenim obrazovanjem gdje će se učenje temeljiti na radu u Akademisu. Poseban naglasak bit će na nastavku eksperimentalnih programa redovnog obrazovanja učenika i promociji ugostiteljskih i turističkih zanimanja”, najavila je ravnateljica Jurec.

Na konferenciji su sudjelovali i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić, gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek,  voditeljica Odjela za programiranje, strateško planiranje i vrednovanje programa Ministarstva turizma i sporta, Ksenija Slivar te voditeljica Odjela za promociju strukovnog obrazovanja Ministarstva znanosti i obrazovanja, Andreja Uroić Landekić.

Inače, u projektu ReCeZa, koji je vrijedan ukupno 8.851.720,47 eura, sudjelovalo je više od 1500 sudionika. Neke od ostvarenih aktivnosti su: uspješno uvođenje formalnog strukovnog obrazovanja prilagođenog potrebama tržišta rada kroz četiri nova programa, kao i uvođenje formalnog obrazovanja odraslih koji žele mijenjati zanimanje ovisno o potrebama i prilikama koje im se pružaju te neformalnog obrazovanja kroz niz specijaliziranih programa za usavršavanje djelatnika.s Upješno su provedene i aktivnosti unaprjeđenja kompetencija nastavnika i mentora sa svrhom jačanja vlastitih kapaciteta za pružanje visokokvalitetnog obrazovanja ciljnim skupinama. Kroz Centar inovacija i razvoja uspostavljen je HUB poslovnih susreta, komunikacije i ideja za sve aktere u turizmu – projektom se kreira digitalna platforma u suradnji sa svim projektnim partnerima koja će informirati o burzi domaćih proizvoda. Unaprijeđeni su obrazovni programi i kurikulum RCKTU Zabok, izvršeno je jačanje kompetencija nastavnika i mentora te uspješna promocija strukovnih zanimanja i samog centra.

 

 

 

 


Fotogalerija