Zagorje
Bajka na dlanu

Ustrajnost i inovativnost recept za „Županiju – prijateljicu djece“

Datum objave: 30. srpnja 2018.

Uz formalne preduvjete, Krapinsko-zagorska županija zadovoljila je i opće zahtjeve projekta, među kojima je i stavka kako županija mora pomagati Konvenciju UN-a o pravima djeteta te imati najmanje 50% gradova i općina koji su pristupili akciji „Gradovi i općine-prijatelji djece“, od kojih 1/3 mora imati dobiveni status „Grada ili općine-prijatelja djece“.

 

Ipak, samo formalni preduvjeti nisu ono što je istaknulo Krapinsko-zagorsku županiju među ostalima i donijelo joj status „Županije-prijateljice djece“. Posebno je zapažen županijski projekt „Baltazar“ kojim su osigurani pomoćnici u nastavi u osnovnim i srednjim školama. Većina od 19 milijuna kuna vrijednosti projekta osigurana je iz Europskog socijalnog fonda, dok je županija izdvojila dodatna sredstva za djecu koja nisu obuhvaćena projektom. Time je  gotovo svakom potrebitom djetetu osiguran pomoćnik u nastavi.

 

Nadalje, iz Saveza društava „Naša djeca“ hvalevrijednom je okarakterizirana županijska inicijativa uspostave logopedskih kabineta na području cijele županije. Inicijativa se provodi u suradnji s jedinicama lokalne samouprave, koje izdvajaju sredstva za logopede, dok županija financira uređivanje kabineta.

 

Posebne napore Krapinsko-zagorska županija pokazala je u području edukacije mladih majki te je odlučila podržati i promicati dojenje. U sklopu aktivnosti u lokalnoj zajednici zajedničkog nazivnika „Zajednici-prijateljici dojenja“ organiziran je Koordinacijski tim za promicanje dojenja, tiskan informativno-edukativni materijal o dojenju te sufinancirana edukacija za četiri medicinske sestre primalje. Senzibilizacija javnosti o ovom pitanju postignuta je postavljanjem posebnih klupa označenih kao „Mjesto za dojenje“ čime je krapinsko-zagorski model promicanja dojenja predstavljen kao ogledni primjer za cijelu Hrvatsku.

 

Rad s darovitom i talentiranom djecom Županija podupire niz godina kroz različite aktivnosti, a osobito je značajan projekt Lumen, financiran iz europskih fondova u iznosu od milijun kuna, kojim rad s darovitom djecom županije poprima nove dimenzije.

Osim spomenutih projekata, županija u svom proračunu planira i značajna sredstva za potporu djece i mladih. Tako je u proračunu za 2017. najveći dio sredstava, njih ukupno 54%, bilo predviđeno za obrazovanje, kulturu, sport, zdravstvo i socijalnu skrb te udruge i mlade. Uz to, od 120 milijuna kuna kapitalnih investicija za ovu godinu, Krapinsko-zagorska županija predvidjela je čak 70 milijuna kuna za područje obrazovanja.

 

Zadovoljstvo činjenicom da je Krapinsko-zagorska županija među prvima postigla status „Županije-prijateljice djece“ ne krije i župan Željko Kolar. „Ovo je dokaz da je naša Županija stvarno prijatelji djece – živimo na način da promičemo prava djeteta, vodimo brigu o djeci od najmanjih uzrasta te njihovim roditeljima i obiteljima pokušavamo olakšati život, što je i ključ čitave priče. Ispunjenje traženih kriterija bio je dugogodišnji proces, zbog čega osobito zahvaljujem svojim prethodnicima te svim gradovima i općinama na području Krapinsko-zagorske županije koje već imaju status prijatelja djece, a po čijem smo broju također lider u Hrvatskoj“ – ističe župan Kolar.

 Za kraj podsjetimo kako je projekt „Županija-prijatelj djece“ započeo potpisivanjem Sporazuma o partnerstvu  i suradnji između Saveza društava „Naša djeca“ i Hrvatske zajednice županija u prosincu 2015. godine. U zadovoljavajućem razdoblju od 2 godine proglašene su prve dvije županije-prijateljice djece te je ukupno 11 županija potpisalo Sporazum o partnerstvu i podršci na projektu. Vjerujemo kako će se ovom uskom krugu u što skorije vrijeme pridružiti i ostale županije, a trenutne potpisnice već se sada svakodnevnim naporima približavaju tituli „Županija-prijateljica djece“.