Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 25. veljače 2023.

Župan Željko Kolar je zajedno sa zamjenicom župana Jasnom Petek i pročelnicom Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martinom Gregurović Šanjug održao prijam za zamjenika predsjednika županijske podružnice Hrvatskog zbora liječnika Ivana Dubroju, dr. medicine i specijalista neurologa, predsjednika Stručnog vijeća Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju i voditelj Odjela za rehabilitaciju kraniocerebralnih bolesnika i akutnu neurologiju te zs predsjednicu Stručnog vijeća Doma zdravlja Krapinsko – zagorske županije Ljubicu Jurina, dr.med. i specijalistkinju obiteljske medicine.

Zamjenica župana Jasna Petek je u izjavi medijima čestitala nadolazeći Dan svim liječnicima i liječnicama koje rade u zdravstvenim ustanovama kojima je osnivač Krapinsko zagorska županija, ali i u ostalim zdravstvenim ustanovama koje djeluju na području županije. „Mogu reći da smo privilegirani, jer na jednom malom prostoru imamo vrlo kvalitetne zdravstvene ustanove iz javnog i privatnog sektora koji našim građankama i građanima pružaju zaista veliku lepezu zdravstvenih usluga. U našim zdravstvenim ustanovama u ingerenciji Krapinsko-zagorske županije radi 316 liječnika i liječnica i kroz svakodnevno komuniciranje sa zdravstvenim ustanovama, sa upravama, upoznati smo sa svim onim dobrim i lošim stranama našeg zdravstvenog sustava“- istaknula je zamjenica Petek te dodala kako su Krapinsko zagorskoj županiji kao osnivaču zdravstvenih ustanova ograničene mogućnosti djelovanja, međutim u okviru svojih ovlasti ulaže  velike napore da obnavlja opremu i zdravstvene usluge čini dostupnima svim građanima i građankama ma u kojem djelu županije se nalazili.

ULAGANJA U ZDRAVSTVO U 2022. GODINI

 „Za zdravstvo smo u 2022. godini izdvojili više od 32 milijuna kuna. Prvenstveno smo ulagali u infrastrukturu i medicinsku opremu jer dakako da suvremeni pristup medicini traži i suvremenu medicinsku opremu. Jednako je važno, ako ne i važnije, ulaganje u ljude. Naša županija već niz godina stipendira studentice i studente medicine jer svi znamo da je to deficitarno zanimanje, ne samo u našoj županiji već i u cijeloj Hrvatskoj, pa tako Krapinsko zagorska županija trenutno stipendira 32 studenta ili studentica medicine. Mjesečna stipendija je 900 kuna te se nadamo da je to jedan mali doprinos, da potičemo mlade ljude da izaberu taj studij“- rekla je zamjenica Petek

MORAMO SUSTAVNO RADITI NA POBOLJŠANJU POLOŽAJA LIJEČNIKA

Hrvatski liječnički zbor je najstarija stručna udruga hrvatskih liječnika. Zamjenik predsjednika njegove krapinsko-zagorske podružnice Ivan Dubroja na kraju prijma istaknuo je  kako u Hrvatskoj već 20-ak godina svjedoči sustavnom propadanju primarne zdravstvene zaštite. „Sve je manje timova, a zdravstvena zaštita, pogotovo u ruralnim područjima, je sve manje dostupna našem stanovništvu. S obzirom na cijelu tu situaciju, moramo poraditi na tome da se stvore određeni uvjeti, sustavno djelovati, da se to promijeni. To znači ulaganje u mlade liječnike, ne samo u njihovu struku, nego poboljšanje i materijalnih uvjeta rada, financijska stimulacija, pa čak i pomoć u zasnivanju obitelji odnosno pomoć kod stanovanja. Zbog toga Hrvatski liječnički zbor Podružnica krapinsko – zagorska podupire inicijativu županije i župana da se osmisle načini na koje bismo mogli ostvariti taj cilj“ – kazao je zamjenik predsjednika Dubroja te poručio da je on, kao rođeni Dalmatinac, iznimno zadovoljan okolišem i radnim uvjetima u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice.

Mjere za privlačenje mladih liječnika u primarnu zdravstvenu zaštitu pozdravila je i predsjednica Stručnog vijeća Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Ljubica Jurina. „U primarnoj zdravstvenoj zaštiti radim 25 godina, poznajem kolege iz drugih dijelova Hrvatske i mogu reći da naši ljudi imaju relativno visoki standard. Oni možda nisu ni svjesni što im je sve dostupno, imamo i primarnu i niz bolnica. U našem domu zdravlja ulaže se u prostor, ulaže se u ljude i edukaciju, a prisutni kadrovski problemi će se rješavati na niz načina za koje vjerujem da će, ako ne odmah, onda u dogledno vrijeme postići rezultate“ – rekla je Jurina te naglasila kako je na sastanku postignut konsenzus oko niza predloženih mjera za privlačenje  za privlačenje liječnika u primarnu zdravstvenu zaštitu.

ŽUPANIJA PRIPREMA SET MJERA ZA LIJEČNIKE OBITELJSKE MEDICINE

Župan Željko Kolar uz čestitke, liječnicima je uputio i zahvalnu na svemu što rade. „Kad smo danas razgovarali o dobrim stvarima, onda smo govorili o samim ljudima koji su u sustavu i daju svoj maksimum te rade iznad svojih mogućnosti i održavaju sustav. Kad smo govorili o sustavu, govorili smo o sustavu koji je nefunkcionalan, neodrživ i kojeg moramo mijenjati. U tome smo se svi složili“ – kazao je župan te naglasio kako je podržao donošenje novog zakona o zdravstvu jer smatra da se mora stvorit održivi zdravstveni sustav. „Smatram da je zadatak ministra i ministarstva da stvore održiv sustav s jasnim pravilima igre i protokolima, no duboko sam uvjeren, kad se stvori taj sustav, da ćemo mi bolje upravljati našim zdravstvenim ustanovama, svaka županija pojedinačno, nego iz jednog sustava iz Zagreba. Momentalno imamo 96 liječnika na specijalizaciji i 25 u postupku natječaja za specijalizaciju. Mogu reći da uz sve probleme koje imamo s liječnicima, prije svega u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, stojimo bolje od drugih. No to nije nikakva utjeha za onog pacijenta koji nema svog doktora“ – rekao je župan te poručio kako Krapinsko-zagorska županija priprema set mjera za liječnike opće prakse. „Ponudit ćemo razne načine kako će moći te benefite koristiti, direktni dodatak na plaću, subvencioniranje stanovanja, pokrivanje putnih troškova, i subvencioniranje kamata na kredite ako rješavaju svoje stambeno pitanje. S tim setom mjera ćemo izaći van prije sjednice Županijske skupštine u travnju, jer ćemo prvo rebalansom proračun osigurati sredstva koji će pratiti te mjere. Nadam se da ćemo na taj način i uz stipendiranje studenata ipak ublažiti nedostatak liječnika“ – poručio je župan Kolar.

Hrvatski dan liječnika obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. godine, kad je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi, s ciljem unapređenja medicinske struke. Ovim se danom podiže svijest o važnosti tog zanimanja, u kojem posebno mjesto zauzima odgovornost za ljudsko zdravlje i život.

 

 


Fotogalerija