Zagorje
Bajka na dlanu

Usvojen proračun KZŽ za 2024. godinu u iznosu od 197,4 milijuna eura

Datum objave: 7. prosinca 2023.

Na 15. sjednici Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije održanoj u četvrtak, 7. prosinca 2023. u Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini s 22 glasa ZA, jednim PROTIV i šest suzdržanih, usvojen je prijedlog proračuna za 2024. godinu u iznosu od 197,4 milijuna eura. Radi se o iznosu koji se odnosi na prihode, odnosno rashode Krapinsko-zagorske županije i njezinih proračunskih korisnika, dok proračun Krapinsko-zagorske županije za iduću godinu bez sredstava proračunskih korisnika iznosi 61,7 milijuna eura.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je proračun razvojan, društveno osjetljiv, pravedan i realno ostvariv.

“Planirali smo rast prihoda za četiri posto što je više nego realno ostvarivo, a moram istaknuti kako je proračun razvojan jer osigurava kontinuitet svih investicija koje smo započeli i onih koje projektiramo. Brinemo o svakom segmentu društva, od gospodarstva, zdravstva, obrazovanja, civilnog društva, hitnih službi, vatrogastva i sporta i upravo je to njegova kvaliteta. Proračun je nešto manji u odnosu na ovogodišnji iz razloga jer država sljedeće godine preuzima upravljačka prava nad Općom bolnicom Zabok”, rekao je župan Kolar te naglasio da proračun predviđa kapitalne projekte koji su predviđeni Strategijom razvoja KZŽ od 2021.-2027.

“Naglasak našeg djelovanja u sljedećoj godini bit će trud i vrijeme uloženo u projektiranje prelaska 18 škola u jednosmjensku, odnosno cjelodnevnu nastavu. U sljedećoj godini planirani su kapitalni projekti u iznosu od 21,4 milijuna eura: energetska obnova osnovnih i srednjih škola, obnova dvorca Stubički Golubovec od potresa, Znanstveno edukativni zabavni centar ZEZ Zagorje, dopunska sredstva za izgradnju, dogradnju i adaptaciju škola, izgradnja Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, izgradnja sportske dvorane RCKTU, izgradnja PŠ Putkovec, dogradnja dvorane OŠ Stubičke Toplice, uređenje školskog igrališta pri OŠ Sveti Križ Začretje i projektna dokumentacija za Astroturistički centar Hrašćina. Naravno, ono na čemu ćemo raditi i inzistirati je Centar zdravlja i mozga u Krapinskim Toplicama. To je nacionalni projekt, nema razloga da Vlada to ne podrži kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti i vjerujem da će naši argumenti doći do izražaja te da ćemo iduće godine započeti s njegovom izgradnjom. Tu je i otvaranje onkološkog centra u Zaboku, investicija američkog Sveučilišta u Pittsburghu kao najvećeg onkološkog centra u svijetu, najveća investicija u zdravstvu u Hrvatskoj upravo u Općoj bolnici Zabok. Radove ćemo otvoriti ovog prosinca, oni će biti gotovi do kraja 2024. godine”, rekao je župan Kolar te zaključio kako će 2024. godina biti dinamična, prožeta novim projektima koji će poboljšati uvjete za građane Krapinsko-zagorske županije.