Zagorje
Bajka na dlanu

Uz Dan sjećanja odana počast žrtvama Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje

Datum objave: 17. studenoga 2023.

U Krapini je kraj spomen-obilježja smrtno stradalim i umrlim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Krapinsko-zagorske županije u petak, 17. studenog 2023. održano središnje županijsko obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Počast stradalim herojima Vukovara i Škabrnje, svim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama koji nisu dočekali kraj Domovinskog rata i svoju slobodnu Hrvatsku polaganjem vijenca i paljenjem vukovarskih lampiona odalo je izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije predvođeno županom Željkom Kolarom, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova, zagorski gradonačelnici i načelnici te braniteljske udruge s područja Krapinsko-zagorske županije.

Župan Željko Kolar osvrnuo se na važnost obilježavanja ovog dana.  “Svake godine prije najtužnijeg datuma u Domovinskom ratu, pada herojskog grada Vukovara i užasnog zločina u Škabrnji, mi ovdje u Zagorju u tišini odajemo počast žrtvama Domovinskog rata i žrtvama Vukovara i Škabrnje te se na taj način sjećamo svih onih koji su dali svoj život za samostalnu i neovisnu Republiku Hrvatsku”, rekao je župan Kolar te najavio kako će se sutra, na sam Dan sjećanja, jedna delegacija Krapinsko-zagorske županije otputiti u Škabrnju, dok će druga otići u Vukovar. “Ja ove godine idem u Škabrnju, a u Vukovar ide delegacija koju predvode potpredsjednik Županijske skupštine Željko Čleković i pročelnik mog ureda Karlo Frljužec. Nitko, pa kako god se zvao i na kojoj funkciji bio, nije veći od Vukovara i ovog  dana i nadam se da će sutra sve proći u redu i dostojanstvu, da će biti samo jedna kolona, zbog svih onih koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, žrtava Vukovara i Škabrnje te svih mjesta u Slavoniji, Dalmaciji, Lici”, poručio je župan Kolar.

Sa županom Kolarom u delegaciji Krapinsko-zagorske županije vijenac su položili predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša, potpredsjednik Županijske skupštine Željko Čleković, županov savjetnik za branitelje, pukovnik Žarko Miholić i pročelnica županijskog upravnog odjela nadležnog za branitelje Martina Gregurović Šanjug, kao i članovi Županijske skupštine Maja Vukina Bogović, Ivan Vianello i Romeo Vincelj. Zajednički vijenac nosila je Povijesna postrojba Krapinsko-zagorske županije Kostelska pištola Keglevićeva straža Kostel.  Vukovarske lampione upalili su i voditeljica Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja Ivana Iskrić, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Krapina Josip Cigula i voditelj Službe za javni red i sigurnost PU krapinsko-zagorske Darko Krušlin, gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, načelnica Mača Mladenka Mikulec Šimunec, načelnik Hraščine Branko Tukač, načelnik Marije Bistrice Josip Milički, načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak i načelnik Tuhlja Mladen Hercigonja te dopredsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Željko Presečki i zapovjednik VZKZŽ Marijan Lovrenčić.

Uz njih, počast su odale i braniteljske udruge s područja županije: Hrvatski časnički zbor Hrvatskog zagorja, Udruga branitelja Domovinskog rata Sveti Juraj Gornja Stubica, Udruga branitelja i veterana Vojne policije iz Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Bedekovčina, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije, Udruga hrvatskih branitelja liječenih od posttraumatskog stresnog poremećaja Krapinsko-zagorske županije, Udruga hrvatskih branitelja općine Đurmanec, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Krapina, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Zabok, Udruga Prvi hrvatski redarstvenik – podružnica Krapinsko-zagorske županije, Udruga ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi Krapinsko-zagorske županije, Udruga ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Podružnica Krapinsko-zagorske županije, Udruga specijalne jedinice policije Barun, Udruga veterana 103. brigade Hrvatske vojske te Zajednica udruga i članova hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije.

U prigodnom programu nastupili su Nikola Kristić, HRT-ov dugogodišnji novinar, urednik, ratni izvjestitelj i sportski komentator koji je interpretirao dvije pjesme o Vukovaru te poznata hrvatska sopranistica Josipa Lončar.

Kao i prijašnjih godina, u večernjim će satima u svakom gradu i općini na području županije biti zapaljeno po 32 vukovarska lampiona, koji simboliziraju 32. obljetnicu pada Grada Heroja. Riječ je o običaju kojeg je Krapinsko – zagorska županija počela prakticirati među prvima i kojeg provodi svake godine dan uoči 18. studenog stoga pozivamo građane da se pridruže obilježavanju u svojim gradovima i općinama.


Fotogalerija