Zagorje
Bajka na dlanu

Uz Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama iz Zaboka poslane snažne poruke -Ne smijemo zatvarati oči i okretati glavu na nasilje, ono se tiče svih nas

Datum objave: 25. studenoga 2023.

“Nasilje nije dovoljno samo osuditi, nego se mora raditi na edukaciji, senzibilizaciji i stvaranju okruženja gdje se žene osjećaju sigurno te jednako cijenjeno i poštovano”, poruka je okruglog stola koji je organiziran u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u subotu, 25. studenog 2023. u Zaboku.

Okrugli stol organizirala je gradonačelnica Zlatara Jasenka Pentek u suradnji s Forumom žena SDP-a Krapinsko-zagorske županije, a uz nju, u raspravi su sudjelovale zamjenica župana Jasna Petek, načelnica Općine Mače Mladenka Mikulec Šimunec, načelnica Općine Krapinske Toplice Gordana Jureković, načelnica Općine Konjščina Anita Krok, načelnica Općine Kraljevec na Sutli Blanka Stipčić Berić,  predsjednica Foruma žena SDP-a KZŽ i članica Županijske skupštine Sandra Turković te članica općinskog vijeća Općine Stubičke Toplice Sabina Frgec.

Podršku su im svojim dolaskom pružili župan Željko Kolar, gradonačelnik Pregrade i član Odbora regija EU Marko Vešligaj te druge članice stranke i žene koje su došle u Zabok podijeliti svoja iskustva.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako se nasilje događa svim ženama. “Što su žene uspješnije i više vidljive u medijima, taj pritisak i to verbalno, a ponekad i fizičko nasilje, sve su češći. Moje kolegice su pobjednice, to su žene koje su dobile povjerenje svojih sugrađanki i sugrađana da vode svoje općine i gradove, ne zato što su žene, nego zato jer su pametne i sposobne, zbog toga što znaju i moguNeki se, međutim, a to su uglavnom muškarci, teško nose s tim i pokušavaju omalovažiti sve što su moje kolegice napravile. Da to ne vodi nikuda, dokaz je što su uglavnom sve kolegice ponovile mandat, da su ljudi prepoznali ono što one rade”, rekao je župan Kolar.

Dodao je da su okrugli stol i sve akcije koje se organiziraju kako bi se ukazalo na to da je nasilje neprihvatljivo snažna poruka svima da se nasilje tiče svih nas, da pred njim ne smijemo zatvarati oči i da nasilje trebamo prijaviti.

“Uvijek je bilo budala i rata i treba prijavljivati budale. Pozivam pravosuđe da bude brzo i učinkovito i vjerujem da će nakon toga biti manje takvih stvari. Otkad smo otvorili sigurnu kuću koja ima osam mjesta, gotovo je čitavo vrijeme popunjena. Jučer smo obavili tehnički pregled nove sigurne kuće koja će imati 15 mjesta i sve, nažalost, vodi k tome da će i ona biti popunjena. Kada se žena odluči otići u sigurnu kuću, morate osigurati smještaj djeteta u vrtić, osnovnu ili srednju školu pa su se žene teže odlučivale otići u neki drugi grad ili županiju. Sada kad imaju utočište na području svoje županije, žene se ohrabre i lakše donose odluku da prijave nasilje u obitelji. Puna podrška mojim kolegicama i kolegama, a upućujem i poziv svima da prijave nasilje, da ne okreću glavu, nego da budu svjesni da se to i njih tiče”, poručio je župan Kolar.

Da je danas izuzetno važno naglasiti da u podlozi svakog obiteljskog nasilja, a prije svega nasilja nad ženama, stoji rodna neravnopravnost, naglasila je zamjenica župana Jasna Petek, napomenuvši da Krapinsko-zagorska županija ima višegodišnju praksu nulte tolerancije na nasilje.

“Prije svega, to činimo kroz usvajanje različitih dokumenata koji nas obvezuju i daju nam odgovornost u provođenju određenih aktivnosti. To su od 2015. godine Europska povelja o ravnopravnosti spolova, a od nedavno prihvaćanje rezolucije “Sigurno mjesto za žene”. Mi smo prva županija u Hrvatskoj koja je donijela takvu odluku, zajedno s 18 jedinica lokalne samouprave na našem području. Preuzeli smo odgovornost i obvezu da u našim sredinama činimo sve kako bi naša svaka općina, svaki grad i cijela županija bili zaista sigurno mjesto za žene”, rekla je zamjenica župana Jasna Petek.

Istaknula je i važne akcije koje Županija provodi već nekoliko godina. Jedna od njih je „I tebe se tiče”, koja govori o tome da se nasilje tiče svih nas te se provodi u svim jedinicama lokalne samouprave, a tu je i akcija „Progledaj, aktiviraj se”.

“Izvor nasilja su rodna neravnopravnost, ali i predrasude i stereotipi i moramo sami raditi na tome da ih ukinemo. Poruka cijeloj javnosti je da se nasilje tiče svih nas, ono se događa oko nas, treba na njega reagirati, prijavljivati ga, biti podrška i jačati žrtve nasilja”, zaključila je zamjenica župana Jasna Petek.

Simbolično, po završetku okruglog stola, sudionice su u zrak pustile 25 crnih balona koji simboliziraju 25. studenog – Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.


Fotogalerija