Zagorje
Bajka na dlanu

Uz Međunarodni dan osoba s invaliditetom: U Krapini održan okrugli stol o novim zakonskim propisima za osobe s invaliditetom

Datum objave: 5. prosinca 2023.

Krapinsko-zagorska županija u suradnji s Koordinacijom udruga osoba s invaliditetom, odnosno predstavnicima svih udruga osoba s invaliditetom na području Krapinsko-zagorske županije, organizirala je zajedničko obilježavanje tog značajnog datuma u utorak, 5. prosinca 2023.

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini održan je okrugli stol na temu novih zakonskih propisa za osobe s invaliditetom s naglaskom na izazove i primjene u praksi, na kojem su govorile predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić, socijalna radnica iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Područnog ureda Zabok Aleksandra Kveštak te gradonačelnik Pregrade i član Europskog odbora regija Marko Vešligaj.

Uvodno se obratila zamjenica župana Jasna Petek koja je naglasila kako Krapinsko-zagorska županija dugi niz godina njeguje suradnički partnerski odnos s udrugama osoba s invaliditetom kroz različite potpore, poput financijskih podrški programima i projektima koje udruge rade, ali i kroz suradnju sa savjetodavnim tijelima Županije.

“Udruge osoba s invaliditetom i osobe s invaliditetom nam pomažu u kreiranju politika i mjera i aktivnosti koje su vezani uz tu populaciju ljudi. Moram napomenuti da je Krapinsko-zagorska županija pri vrhu s brojem osoba s invaliditetom u ukupnom broju stanovnika, oko 20 posto. To znači da se samo velikim radom i trudom moramo brinuti da svi zajedno živimo u županiji koja je tolerantna, otvorena prema različitostima, koja ih poštuje i koja, prije svega, respektira potrebe djece s teškoćama u razvoju i potrebe osoba s invaliditetom”, rekla je zamjenica župana Jasna Petek te istaknula kako Županija pruža pomoć i podršku djeci i osobama s invaliditetom svih 365 dana u godini.

Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj i član Europskog odbora regija, koji je imenovan izvjestiteljem za izradu mišljenja na Direktivu Europske unije koja se odnosi na Europsku iskaznicu za osobe s invaliditetom i Europsku parkirališnu kartu za osobe s invaliditetom, dao je osvrt na ovu standardiziranu iskaznicu. “Opći je cilj predlaganje Direktive kojom bi se osobama s invaliditetom olakšalo slobodno kretanje i jednaku mogućnost pristupa uslugama na razini cijele Europske unije, a iskaznica bi objedinila prava koja imaju osobe s invaliditetom na području cijele Europske unije, kao što je pristup određenim uslugama koje se odnose na prijelaz na kulturna događanja ili na ulazak u rekreacijske objekte”, rekao je gradonačelnik Vešligaj.

Okrugli stol moderirala je predsjednica Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Ljiljana Mužar, ujedno i predsjednica Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Krapina, koja je poželjela osobama s invaliditetom jednakost u pravima i da budu svjesni toga da su jednako vrijedni kao i svi ostali.


Fotogalerija