Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 4. svibnja 2020.

Konferencija je održana ispred Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana, na kojoj je u uvodnom dijelu načelnik Stožera Anđelko Ferek – Jambrek izvijestio da su na području Krapinsko-zagorske županije 1., 2., i 3. svibnja 2020. godine uzeta 193 uzorka za testiranje na COVID-19. “U nedjelju, 03. svibnja pristigli su rezultati za njih 128 – od kojih su svi bili negativni, dok su rezultati za preostalih 65 stigli danas, među kojima također nema novozaraženih osoba”, rekao je načelnik Stožera Ferek – Jambrek te dodao da je ukupan broj ozdravljenih osoba na području županije 72, dok je trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba s područja županije 65. “Ukupno je uzet 1.831 bris. U samoizolaciji se nalazi 59 osoba”, dodao je Ferek – Jambrek.

 

Župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što je epidemiološka slika na području županije sve bolja i bolja, iz dana u dan. “Zapravo od utorka nemamo ni jednog novozaraženog i nadamo se da će tako i ostati. Prema trenutnom broju zaraženih, kojima bi do kraja tjedna izašlo onih 28 dana, nakon kojih se smatraju izliječeni, početkom sljedećeg tjedna mogli bismo biti i „korona free“ županija, što je ogroman iskorak u odnosu na situaciju otprije tri tjedna. No, zamolio bih naše sugrađanke i sugrađane, bez obzira na novu fazu popuštanja, da se i dalje drže mjera opreza”, rekao je župan Kolar.

 

Ravnatelj OB Zabok Tihomir Vančina rekao je da je na COVID-19 odjelu troje pacijenata te je dodao da se ovog tjedna otvaraju polikliničke ambulante. “Naglašavam da bolnica tijekom ove situacije nije prestala s radom i to se vidi na listama čekanja jer one nisu velike, osim nekih iznimka. Naprimjer, lista čekanja za  operaciju katarakte (sive mrene) povećala se za sto dana što je normalno jer nismo radili dva mjeseca. Započeli smo s reaktivacijom polikliničkog rada. Od drugog tjedna počinjemo s elektivnim zahvatima”, rekao je Vančina i zamolio građane da prate web stranicu bolnice kako bi bili upoznati koje ambulante kad započinju s radom.

 

 

Ravnateljica Doma zdravlja KZŽ Nada Dogan rekla je da se Dom zdravlja vraća u stari ritam rada. “Obiteljska medicina i stomatologija rade, oni su radili i prije ovih relaksirajućih mjera. Ono što je ostalo do danas je to da se kontrolirano ulazi u ordinacije i ambulante, znači pacijent se mora obavezno naručiti pred ulazom pozvoniti, mora se naručiti, dezinficirati i mora mu se izmjeriti temperatura. Stomatolozi i liječnici obiteljske medicine nakon adekvatno uzete epidemiološke anamneze, pristupaju rješavanju problemu naših pacijenata. Naš rendgen laboratorij radit će normalnim kapacitetom. Počeli smo raditi i u ambulanti u Zlataru, a dosad nismo radili. Počeli smo naručivati i zvati pacijente, koji su bili naručeni na preglede, a koji se u ovoj situaciji nisu mogli izvršiti. Vraćamo se polako u onaj stari ritam, ali molim pacijente da su i dalje na oprezu, da se pridržavaju uputa liječnika i da dolaze samo po pozivu. Također izradili smo jedan postupnik za naše liječnike kako bi znali kako se zaštititi i kako se odnositi prema pacijentima”, rekla je dr. Dogan te dodala da je proradio i sanitetski prijevoz Doma zdravlja.

 

Dr. Bojana Mahmutović iz Zavoda za javno zdravstvo KZŽ istaknula je da građanke i građani moraju biti svjesni da popuštanje mjera ne znači i popuštanje opreza. “Molim sve da se i dalje pridržavaju mjera socijalne distance, da na javnim mjestima nose maske, da redovito dezinficiraju ruke i da u slučaju respiratornih problema i temperature, ostanu kod kuće , da se izoliraju od ukućana i telefonom se jave svom nadležnom liječniku”, rekla je dr. Mahmutović.


Fotogalerija