Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 14. veljače 2007.

Veleposlanik Republike Slovačke Jan Banas zajedno sa ekonomskim savjetnikom Veleposlanstva Marianom Zahorom jučer je bio gost u Krapinsko-zagorskoj županiji. Povodom toga je u prostorijama Županije održan sastanak na kojem su prisustvovali svi važniji dužnosnici s područja gospodarstva i kulture naše Županije, uključujući i županicu Vlastu Hubicki te gradonačelnika Grada Krapine Josipa Horvata. 
 – Predlažem da se suradnja uspostavi sa centrom županije Gradom Krapinom i slovačkim gradom Prievidza, kao i sa Krapinsko-zagorskom županijom i slovačkom regijom oko grada Prievidza – rekao je na sastanku veleposlanik Slovačke Jan Banas. Na kulturnom planu već je dogovoreno gostovanje slovačkog orkestra Đavolje gusle u Festivalskoj dvorani u Krapini u sklopu turneje po većim gradovima u Hrvatskoj u svibnju ove godine. Spomenuto je da u su u gospodarstvu naši najveći izvoznici za Slovačku su poduzeća Omco, Vetropack Straža, Elcon i Straža Plastika, a robu iz Slovačke uvoze Vetropack, 5M Veliko Trgovišće, Schidel Novi Golubovec, Regeneracija, Prinz Adriatic i Prevent. Županija je ukupno izvezla u 2006. godini  u Slovačku 2,7 milijuna dolara što je oko jedan posto ukupnog izvoza, a uvezla 4,7 milijuna dolara što je oko 1,4 posto uvoza.
 
Obilazak Krapine
 – Veselimo se da će Slovačka, jer je već u EU, pripomoći našem gospodarstvu u prilagodbi, što savjetima, a što i zajedničkim izlaskom na treća tržišta – rekla ja na kraju županica Vlasta Hubicki.  Nakon održanog sastanaka slovački je veleposlanik razgledao Galeriju grada Krapine, te je nakratko posjetio i novi  Ured gradonačelnika Krapine Josipa Horvat.  Također su obišli i ostale znamenitosti Krapine, između ostalog i poznato nalazište Krapinskog pračovjeka Hušnjakovo, te novi muzej Evolucije u izgradnji. Kulturna suradnja naše županije s Slovačkom je vrlo dobra, a led je probio KUD iz Zlatar Bistrice surađuje sa ansamblom iz Trnave, a  obostrana je  želja da se suradnja proširi i na gospodarstvo.