Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 5. srpnja 2023.

U Radoboju je u utorak, 4. srpnja 2023. godine, održana konferencija za medije na temu NTC kampa u prirodi za darovite učenike iz Krapinsko-zagorske županije.

Kamp se održava u organizaciji Društva Naša djeca Radoboj i Nikola Tesla Centar (NTC) te uz potporu Općine Radoboj, kao i Krapinsko-zagorske županije te više zagorskih jedinica lokalne samouprave koje su sufinancirale boravak djece s njihovog područja. Prvotno je planirano održavanje kampa za darovite učenike trećih i četvrtih razreda i kampa za ostalu zainteresiranu djecu, no zbog velikog interesa organiziran je još jedan dodatan termin. Kamp su pohađala 32 darovita učenika s područja Krapinsko-zagorske županije, trenutno ga pohađa 39 djece iz raznih krajeva Hrvatske, a uskoro se očekuje i početak trećeg kampa s dodatnim 41 učenikom. U radu NTC kampa za darovite primjenjivao se NTC sustav učenja autora dr. Ranka Rajovića, dugogodišnjeg člana Odbora svjetske MENSE za rad s darovitom djecom i suradnika UNICEF-a za rani razvoj djece. NTC program se uspješno primjenjuje u 18 država Europe, jedna od njih je i Hrvatska, a Radoboj je jedino mjesto u Hrvatskoj u kojem NTC kamp provodi.

„Kroz igru i istraživanje je učenje najkvalitetnije i Krapinsko zagorska županija vrlo rado podržava učesnike, djecu u tom kampu a drago mi je i što su učiteljice i učitelji iz naših škola aktivni sudionici ovog kampa“- istaknula je na konferenciji za medije zamjenica župana Jasna Petek, uz koju su na konferenciji za medije govorili i načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec, predsjednica Društva Naša djeca Radoboj Jelena Crnek te autor NTC programa i dugogodišnji član Odbora svjetske MENSE za rad s darovitom djecom i suradnika UNICEF-a za rani razvoj djece Ranko Rajović.

Svojim prepoznatljivim programom, autor NTC programa dr. Ranko Rajović i predavači NTC tima, omogućavaju djeci učenje kroz igru i istraživanje. Cilj ovog programa je poticati kod djece razvoj vještina, znanja i emocija koje se u svakodnevnom životnom ritmu usporeno razvijaju ili sasvim zapostavljaju, a NTC tim je vrlo senzibilan za potrebe darovite djece koja u našem školskom sustavu ne dobivaju mnogo pažnje i potpore. Program NTC učenja je sastavljen iz različitih aktivnosti i igri za djecu, koje se temelje na saznanjima o razvoju i radu mozga i koje, kako mnoga istraživanja pokazuju, imaju pozitivan efekt na razvoj mozga u periodu kada je to najvažnije. Danas je u održan i NTC Open Day, na kojem su sudjelovali i učitelji i učiteljice  iz naše županije i drugih dijelova Hrvatske, kako bi se upoznali s ovim načinom rada.


Fotogalerija