Zagorje
Bajka na dlanu

Velik interes za povećanje poljoprivredne proizvodnje: 72.563 eura za 24 korisnika

Datum objave: 8. svibnja 2023.

Natječaj je bio otvoren od 27. veljače  do 27. ožujka 2023. godine. Pristigla su 43 zahtjeva, a uvjete natječaja zadovoljilo je njih 37, dok je potpora na kraju odobrena za 24 korisnika čije su prijave ostvarile 45 bodova ili više. Ugovore ukupne vrijednosti 72.563,84 eura je korisnicima uručio župan Željko kolar, koji je tom prilikom naglasio kako se tvrdnja da u poljoprivredi nema budućnosti očito ne odnosi na našu županiju, obzirom na brojne nove poljoprivrednike koji se odlučuju time baviti. „Krapinsko – zagorska županija svojom konfiguracijom ne dozvoljava neku veliku proizvodnju ogromnih količina pšenice ili kukuruza, no itekako se možemo baviti određenom vrstom proizvodnje, prvenstveno ekološke, u čemu možemo biti konkurentni i izvrsni“ – rekao je nakon dodjele ugovora župan Kolar i naglasio kako to dokazuju izvrsna zagorska bučina ulja koja dobivaju zlata na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima.

„I ove godine bio je velik interes za ovim natječajem. Županija je u startu osigurala 65 tisuća eura, no odlukom župana, sredstva su povećana, tako da smo ugovorili 72.563 eura. Pedeset posto ugovorenih sredstava korisnicima ćemo isplatiti odmah, a ostatak po realizaciji“ – rekla je pročelnica županijskog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić te je naglasila kako se puno projekata odnosilo na kupnju zemljišta, ali i kupnju plastenika, što je poljoprivrednicima, obzirom na vremenske uvjete zadnjih godina, itekako potrebno kako bi osigurali kontinuitet proizvodnje.

Domaćin, Mladen Cesarec, čije vrhunsko bučino ulje postiže zlatne rezultate na svim natjecanjima, zahvalio je u ime svih korisnika na potpori. „Deset godina bavim se poljoprivredom i u samom početku Županija mi je pružila veliku podršku, što se tiče ulaganja, potpora u mehanizaciju i kupnju zemljišta, ali i marketinga, jer nas dobro predstavlja kroz 100% zagorsko, što je za puno OPG – ova odličan skok u prodaji i prepoznatljivosti proizvoda“ – rekao je Mladen Cesarec, dok je gradonačelnik Grada Oroslavja Viktor Šimunić također pohvalio dodjelu ovakvih potpora za zagorske poljoprivrednike.  „Iznimno je važno da se potiče i pomaže rad OPG – ova. Ovi županijski natječaji su mi uzor i smjernice prema kojima i mi kao grad trebamo ići i vjerujem da ćemo i mi uskoro imati slične natječaje za naše OPG – ove kojih imamo preko 180“ – poručio je gradonačelnik Šimunić.

 Župan Kolar je i ovom prilikom naglasio kako će Krapinsko-zagorska županija svake godine za deset posto povećavati sredstva za ovakve natječaje te najavio da će se kroz razne manifestacije, poput 100% ZAGORSKO, i dalje promovirati domaći zagorski proizvode te im na taj način otvarati vrata za nova tržišta.


Fotogalerija