Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 9. prosinca 2016.

Zamjenica župana za Jasna Petek pozdravila je sve okupljene na ovom predavanju te pohvalila sve institucije i organizacije koje djeluju u borbi protiv ovisnosti na području naše Županije, a osobito njihovu međusobnu suradnju koja je preduvjet da bi neki program bio učinkovit. „Krapinsko-zagorska županija se prema statističkim pokazateljima  nalazi među županijama s najmanjim brojem ovisnika – to je rezultat našeg zajedničkog rada i preventivnih aktivnosti koje provodimo već dugi niz godina, no to je i razlog više da uložimo dodatne napore da se ovakav trend nastavi i dalje“ poručila je zamjenica župana za društvene djelatnosti.

Na temu “Vrli novi svijet: kako sačuvati sigurnost i dobrobit djece u virtualnom svijetu?” govorila je Tea Brezinšćak iz Poliklinike za zaštitu Grada Zagreba dok se Andreja Jurić iz Policijske uprave krapinsko-zagorske i Sandra Kos iz Centra za socijalnu skrb Krapina, podružnice Obiteljski centar predstavile problematiku i pokazatelje za Krapinsko-zagorsku županiju.  Predavanju su prisustvovali ravnatelji, odgajatelji, učitelji i stručni suradnici u odgojno-obrazovnim ustanovama, ustanovama socijalne skrbi, zdravstvenim ustanovama te predstavnici Zavoda za zapošljavanje KZŽ.  Predavanju je prisustvovala i zamjenica Župana za društvene djelatnosti, Jasna Petek.

Tea Brezinščak prezentirala je zabrinjavajuće podatke, iz kojih proizlazi da djeca prosječno dnevno provedu 7 sati i 38 minuta na internetu, kao i da se njih 10% osjeća nemirni  razdražljivo kada ne mogu ići na internet. Njih 15% ide na internet kada se osjeća loše ili kada žele pobjeći od tuge. Također je upoznala prisutne sa štetnim posljedicama poput nasilja preko interneta, lažnog predstavljanja, iskorištavanja djece…U većem riziku su dječaci, djeca sniženog samopoštovanja, usamljeni, introvertirani sa nedovoljnom emocionalnom i socijalnom podrškom čiji roditelji se nedovoljno uključuju ili ih prekomjerno kažnjavaju. 

Učinkovit rad s djecom uključuje ne samo rad s djecom nego i njihovim roditeljima, surađujući pri tome s ostalim institucijama koje djeluju u tom području (škole, centri za socijalnu skrb, policija zdravstvene ustanove…).

Trendovi u Krapinsko-zagorskoj županiji potvrđuju iznijete pokazatelje iz istraživanja koje su Sandra Kos i Andreja Jurić potvrdile u svojim izlaganjima i potkrijepile primjerima s kojima se susreću u radu.

Na Stručnom skupu zaključeno je da  kontinuirana edukacija roditelja i nastavnika u toj problematici, kao i osnaživanje vršnjaka te stvaranje sigurnog okruženja, rezultira smanjivanjem štetnih posljedica. 


Fotogalerija