Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 22. svibnja 2023.

Organizator konferencije je Hrvatska udruga socijalnih radnika, dok ju pokroviteljstvom i financijskom pomoći podupire i Krapinsko-zagorske županija. „Sa zadovoljstvom smo prihvatili pokroviteljstvo nad ovom konferencijom jer smatramo da su socijalni radnici izuzetno su važan kotačić u našem društvu koji brine o marginaliziranim, socijalno ugroženim i ljudima u potrebi. I danas se socijalni radnici, kao i sve srodne struke, susreću s brojnim izazovima vezanim uz mentalno zdravlje, položaj i probleme koje imaju osobe koje su u potrebi u društvu. Nama je izuzetno važno podržati, ohrabriti i osnažiti socijalne radnike i ostale struke koji brinu o najpotrebitijima u našem društvu“ – poručila je zamjenica župana Jasna Petek i dodala kako Krapinsko-zagorska županija provodi niz mjera i aktivnosti koje su dodatna vrijednost socijalnom sustavu u našoj županiji. 

„Socijalni rad je sasvim posebna profesija, teška, tamna, tužna, nesigurna, odgovorna, vrlo stresna, potlačena i društveno marginalizirana. Istovremeno to je profesija promjene, nade, motiviranja, podučavanja, osnaživanja, uključivanja, povezivanja, podržavanja, empatije, ispravljanja nepravdi i profesija pomoći i zaštite. Profesija utemeljena na znanju i stalnom učenju stručnjaka te etičkim normama i uvjerenju da je svaki čovjek u ovoj zemlji i na kugli zemaljskoj ima pravo na dostojanstven i ravnopravan život, na poštenje i uvažavanje“ – istaknula je u svojem uvodnom pozdravu predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić.

Pokrovitelji Konferencije su i Predsjednik Republike Hrvatske, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike te Grad Zagreb. Na konferenciji je bio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je naglasio da  socijalni radnici pomažu nekome nad kime ni u jednom trenutku ne ostvaruju nikakvu stvarnu moć ili dominaciju što je, kaže, za njega važno. „Malo je takvih profesija ili poziva – to su učitelji i učiteljice, oni što rade s malom djecom, medicinske sestre, socijalni pedagozi, defektolozi, logopedi, socijalni radnici. I tu je u principu rezervoar iscrpljen, nema dalje.Za te plaće koje primate, koje su prosječne, morate davati sebe ljudima koji nisu bolesni na način na koji je bolestan netko kome treba liječnik. Poseban posao, posebna ekipa i zato mi je osobita radost da mogu biti ovdje“ – poručio je u svom govoru predsjednik Milanović.

Više stotina okupljenih djelatnika u sustavu socijalne skrbi pozdravila je i izaslanica ministra rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike državna tajnica Marija Pletikosa te predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš. U popratnom su programu nastupili učenici Srednje škole Zabok pod mentorstvo profesora Nikole Šrajbeka.

Cilj 23. konferencije socijalnih radnika je ukazati na sve snage socijalnog rada i njegove temeljne dimenzije. Organizatori na taj način žele u fokus staviti profesiju i sve socijalne radnike i druge stručnjake bliske socijalnom radu koji svakodnevno jačaju profesiju u njenoj praksi ili umijeću, znanosti, etici i estetici, neovisno o tomu kakve su okolnosti u sustavima u kojima socijalni radnici djeluju ili široj društvenoj zajednici. Upravo su te četiri dimenzije: umijeće, znanost, etika i estetika socijalnog rada, glavne teme Konferencije.

Više informacija o samoj Konferenciji pronađite ovdje: https://www.hksr.hr/xii-konferencija-socijalnih-radnika

 


Fotogalerija