Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 7. listopada 2023.

U Zlataru je u subotu, 7. listopada 2023. godine, održano svečano obilježavanja 140 godina Lovačke udruge Zajček Zlatar.

Veliku obljetnicu je zlatarskim lovcima čestitala i zamjenica župana Jasna Petek, koja je predsjedniku Lovačke udruge Zajček Davoru Kobeščaku  uručila zahvalnicu koju je Udruzi dodijelio župan Željko Kolar. „Ovo je jedna impresivna tradicija od 140 godina, tijekom kojih su brojni članovi Lovačke udruge Zajček iz godine u godinu doprinosili zaštiti prirode svog zlatarskog kraja, ali i cijele Krapinsko-zagorske županije” – poručila je zamjenica župana Petek te naglasila kako se zajedničkim naporima mora raditi na osvještavanju šire javnosti o tome što lovci čine za čitavu zajednicu i zaštitu prirode.

Okupljene su pozdravili i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, predsjednik Lovačkog saveza Krapinsko-zagorske županije Ivica Halapir te domaćin, predsjednin Lovačke udruge Zajček Davor Kobeščak.

Svi članovi Lovačke udruge Zajček dobili su priznanja za nesebično zalaganje i djelovanje u udruzi te za promicanje lovstva, a na svečanosti su zaslužnim lovcima i prijateljima Udruge dodijeljena prigodna odlikovanja, priznanja i zahvalnice. U ime odlikovanih prisutne je pozdravio Stjepan Rožić.

Lovačka udruga Zajček Zlatar gospodari lovištem od 6642 ha koje se proteže u visinskom rasponu od 175 metara nadmorske visine kod Zlatara do 1060 metera  koja se nalazi na samom vrhu Ivansčice. Sjeverni dio lovišta čini masiv Ivanščice, srednji dio južne padine i obronci Ivanščice, a u najužem dijelu lovišta protežu se u nepravilnim oblicima niza brda između kojih se protežu kotline uglavnom oko vodotoka. Gospodari se visokom i niskom divljači. Od visoke divljači to su jelen, srna i divlja svinja, a niske uglavnom zec, fazan i divlja patka. Udruga danas broji 66 člana.


Fotogalerija