Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 7. veljače 2011.

„Od ukupno 22 odobrena projekta iz Hrvatske, čak 4 dolaze iz Krapinsko-zagorske županije i njihova je vrijednost 2,6 milijuna eura. Iz Hrvatske su na Natječaj ukupno bila prijavljena čak 183 projekta, od kojih je prošlo njih 22, a među njima se nalaze čak 4 iz naše županije“ – upoznala je prisutne s opsegom natječaja i njegovom važnošću Ines Kos, direktorica Zagorske razvojne agencije. Uz župana i njegove zamjenika te direktoricu ZARE, novinarima se obratio i Stjepan Muhek, načelnik Marije Bistrice, čije je Turistička zajednica kandidirala projekt KULT PRO, a koji je prihvaćen u iznosu od 375 tisuća eura.

Zamjenici župana, Sonja Borovčak i Anđelko Ferek – Jambrek, istaknuli su kako je upravo ovakav način, bilo kroz konkretne radove i zahvate bilo kroz edukaciju, ispravan put da se učini više nego što bi se učinilo vlastitim sredstvima. Ulaganjem u privlačenje europskog novca štedimo svoj i otvaramo prostor većim investicijama za koje vlastitih sredstava nemamo.

Krapinsko-zagorski župan istaknuo je i problem financiranja europskih projekata navodeći primjer Slovenije u kojoj Vlada sudjeluje u projektima s 10 posto iznosa i na taj način pomaže nositeljima projekta u predfinanciranju. Nažalost, ističe župan Hajdaš Dončić, takav sustav kod nas ne postoji, a unatoč brojnim apelima za njegovim stvaranjem odgovora na to krucijalno pitanje za sve prijavitelje europskih projekata s hrvatske strane još nema.

Župan je također istaknuo kako će s ovim projektima Zagorska razvojna agencija uštedjeti znatna sredstva kroz plaće svojih zaposlenika, jer će se tijekom ove godine plaće većine zaposlenih sufinancirati upravo europskim novcem kroz prihvaćene projekte.

Kao posebno značajan projekt istaknut je Remedisanus kroz koji će biti sanirano 30 odlagališta smeća sa zagorske i 30 odlagališta sa slovenske strane, a njegova vrijednosti iznosi 1,1 milijun eura. Valja naglasiti kako se, kao jedina hrvatska županija, Krapinsko-zagorska županija u ovom projektu vodi kao vodeći partner.

Potpisivanju ugovora pristupit će se početkom travnja ove godine, a kako je Županija osigurala sredstva za njihovo provođenje oni će odmah početi s implementacijom. Predviđeno trajanje projekata je 18 mjeseci.