Zagorje
Bajka na dlanu

Veliko priznanje i najava na Greencajtu: uskoro solarne elektrane na 54 javne zgrade

Datum objave: 26. svibnja 2023.

Nacionalna nagrada za okoliš – GREEN PRIX dodjeljuje se onima koji promoviraju održivost, ističu važnost klimatskih ciljeva, nude rješenja te su svojim djelovanjem pridonijeli zaštititi okoliša u Republici Hrvatskoj i šire. Nagrada se dodjeljuje u sedam kategorija, među kojima posebno ističemo onu „Misli globalno, djeluj lokalno“ u kojoj se nagrađuju jedinice lokalne i područne samouprave koje su ostvarile najveći iskorak u provedbi klimatskih ciljeva na svom području. U ovoj je kategoriji Krapinsko-zagorska županija sa projektom Sunce na dlanu – Program izgradnje sunčanih elektrana na krovovima osvojila drugo mjesto.

Nagradu je preuzeo župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom posebno zahvalio Regionalnoj energetsko-klimatskoj agenciji Sjeverozapadne Hrvatske i njezinom predsjedniku Juliju Domci na pripremi ovog projekta. „Mi u ovom trenutku imamo pripremljeno 54 krovova naših škola i zdravstvenih ustanova, sve one će do kraja godine imati svoje solarne elektrane“ – najavio je župan Kolar. Naime, uspostva mreže sunčanih elektrana na krovovima zgrada u vlasništvu Krapinsko-zagorske županije, njezinih ustanova i škola, rezultira povećanjem udjela obnovljivih izvora energije do preko 30% ukupne potrošnje električne energije javnog sektora te smanjenjem izdataka javne potrošnje za preko 10%. Time se doprinosi održivom gospodarskom rastu i razvoju, potiče investicijska politika okrenuta budućnosti te prelazak na pametno, kružno i nisko ugljično društvo.

Greencajt festivala je okupio domaće i strane govornike i ključne osobe iz različitih područja koji su pokušali dati odgovor na pitanje: kako stvoriti okruženje za održivu budućnost? U dva dana održano je više od 30 panela, predavanja i diskusija, izlaganja je održalo više od 80 govornika, te je predstavljeno i mnogih drugih zanimljivih sadržaja koji su izazvali veliku posjećenost.

Više informacija o Greencajtu te prateće fotografije pronađite ovdje: https://www.facebook.com/greencajtfestival


Fotogalerija