Zagorje
Bajka na dlanu

Vesna Hršak pobjednica 14. Babičinih kolača

Datum objave: 6. studenoga 2022.

Lentu zagorske “najbabice” ponijela je Vesna Hršak iz Krapine sa svojom svečanom martinjskom pitom. Drugo mjesto za starinsku medenu pitu osvojila je Ivanka Hublin iz Hrašćine, dok je treća sa svojim cvrlekima bila Mirjana Štahan iz Zlatara. „To je kolač od jabuka koje se malo kuhaju u vinu, posvećen martinju i martinjskim običajima. Recept je stari za jabučnu pitu, tako su i naše bake radile pite, stavljale kosane i mljevene orahe, a inovacija su ružice koje sam stavila“ – kazala je Vesna Hršak.

Župan Željko Kolar je najboljim babicama uručio nagrade te nakon proglašenja istakuo: „Izuzetno je bitno da se ovo radi s velikom ljubavlju i naše se babice za ovo natjecanje dugo pripremaju, a obraćaju pažnju i na oblačenje te na prostor na kojem se kolači izlažu. Najbitnije od svega je da imamo i nove recepte i da na neki način otimamo zaboravu neke kolače koji bi nestali“ – rekao je župan Kolar i dodao kako se zahvaljujući Babičinim kolačima u ovoj maloj općini okupio velik broj posjetitelja kojima je prezentiran dio zagorske kulture, baštine, ali i gastro i eno ponude. „Nakon ovoga će knjižica recepata koju tradicionalno izdajemo omogućiti i mlađim generacijama da doma pokušaju ispeći ove kolače koji su nastali u radionicama njihovih baka i prabaka. To je dobar projekt koji ćemo nastaviti i sljedeće godine, a najviše me veseli da je već sad veći dio babica koji se predstavio danas pokazao interes da dođe i dogodine“ – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Ove godine natjecale su se 24 babice, a predsjednik žirija Branko Čukelj dao je sud ovogodišnjih kolača, kao i onog pobjedničkog. „Babice su i ove godine pokazale što pripremaju za svoje unuke, svoje obitelji. Ove godine bilo je jako dobrih kolača, no morali smo odabrati najbolje. Ne gledamo samo izgled kolača, naravno da i kušamo, a nekad odvagnu i sastojci koje su koristile u pripremi, da li su namirnice zagorskog porijekla, kako je kolač rađen i kako su došle do recepta – rekao je predsjednik Ocjenjivačkog suda u kojem su bili i Božica Brkan i Dražen Đurišević

Vesna Hršak je u Hrašćini odnijela dvostruku pobjedu, naime proglašena je najboljom i u kategoriji Izvorno zagorsko.

Okupljene su pozdravili i načelnik i predsjednica Općinskog vijeća Općine Hrašćina Branko Tukač i Ljubica Mikulčić te Patricija Šarkanj ispred Turističke zajednice područja Zlatni istok Zagorja. U dodjeli nagrada i priznanja sudjelovali su i voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar te pročelnica Upravnog odjela KZŽ za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić, manifestaciji je prisustvovao i saborski zastupnik Željko Pavić.


Fotogalerija