Zagorje
Bajka na dlanu

Vetropack Straža, ZMH Horvat i Kamenolom Gorjak dobitnici Zlatne kune, OMCO-u Croatia Kristalna plaketa

Datum objave: 5. prosinca 2017.

Nagrađenima je čestitao i župan Željko Kolar koji je u svom govoru istaknuo izvrsne rezultate u gospodarstvu na području Krapinsko-zagorske županije: „Rast gospodarstva 9,8%, prvi put ukupni prihod gospodarstva preko 11 milijardi, pokrivenost uvoza izvozom 176%, rast dobiti 40% – sve sjajni rezultati, a prema svim pokazateljima i razgovorima s našim gospodarstvenicima, 2017. godina će biti još bolja. Naravno da je to vjetar u leđa kompletnom društvu i da mi kao politika lobiramo za infrastrukturne projekte koji su garancija daljnjeg razvoja gospodarstva. Svi nagrađeni na prvo su mjesto stavili čovjeka, mi smo sebi na prvo mjesto stavili obrazovanje, to je kompatibilno jedno s drugim i vjerujem da svi zajedno možemo napraviti još veći iskorak“ – naglasio je župan Kolar te zahvalio nagrađenima, svima nominiranima, kao i ostalim gospodarstvenicima, poduzetnicima i obrtnicima na svemu što čine za gospodarstvo na području Krapinsko-zagorske županije.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki čestitala je dobitnicima priznanja Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina te zaželjela nastavak izvrsnih gospodarskih rezultata i u sljedećoj godini. „.Želim da se radi, da se mogu zaposliti novi radnici, da se mogu plasirati proizvodi i želim da napredujemo i kao Krapinsko-zagorska županija i kao skup gospodarstvenika i kao cijelo društvo – poručila jeje predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki..

Kristalna plaketa dodijeljena je poduzeću OMCO Croatia d.o.o., budući da je zahvaljujući najboljim poslovnim rezultatima tri godine uzastopce (2013., 2014. i 2015.) osvojila Zlatnu kunu. OMCO CROATIA d. o. o. bavi se proizvodnjom kalupa koji se koriste u proizvodnji staklene ambalaže. Veći dio proizvoda, odnosno više od 97%, plasira se na inozemna tržišta. Povijest tvrtke OMCO Croatia najuže je povezana s proizvodnjom stakla na području općine Hum na Sutli. Tvrtka je nastala i počela kao mala radionica za popravak alata za izradu staklene ambalaže te se postupno razvija unutar tvornice stakla „Straža“. Od 1997. godine „Straža-Alatnica“ posluje u sustavu OMCO grupe iz Belgije. Od ulaska tvrtke u OMCO grupu godišnji rast proizvodnje je oko 20 %. Na tom putu do danas tvrtka zapošljava 704 djelatnika što je praćeno velikim investiranjima i zapošljavanjem.

U kategoriji velikih poduzeća, nagrada Zlatna kuna dodijeljena je Vetropack Straži d.d., jedinom proizvođaču staklene ambalaže u Hrvatskoj. Proizvodi raznovrstan asortiman –  standardne i ekskluzivne oblike boca i staklenki u bijeloj, zelenoj, smeđoj, olive i cuvee boji, koji isporučuje proizvođačima hrane i pića u svim državama regije, ali i u drugim europskim zemljama. U tvornici su instalirane 3 staklarske peći i 11 proizvodnih linija, s kapacitetom od 260.000 tona ambalažnog stakla godišnje. Uz standard kvalitete ISO 9000:2008, Vetropack Straža ima uveden i FSSC 22000 (standard sigurnosti hrane), čime kupcima jamči visoku kvalitetu procesa i proizvoda. Vetropack Straža posluje prema načelima društveno odgovornog poslovanja. Uredno i pravovremeno se izvršavaju sve obaveze prema zaposlenicima, državi i lokalnoj zajednici, poslovnim partnerima i vlasniku. Svaka investicija znači korak dalje u zaštiti okoliša. Za te su napore nedavno nagrađeni Indexom DOP-a u kategoriji velikih tvrtki.

Zlatnu kunu za najbolju zagorsku srednju tvrtku dobio je ZMH Horvat d.o.o. iz Konjščine. Tvrtka koja djeluje od 1993. godine, a bavi se proizvodnjom, preradom, skladištenjem i distribucijom smrznute hrane; ponajviše ribe, povrća i njoka. Danas posluje na 6000 m2 vlastitoga poslovno-skladišnog prostora. Godišnje plasira više od 4000 tona smrznutih proizvoda. Tvrtka je orijentirana na proizvodnju trgovačkih i gastro-pakiranja, a uz vlastitu robnu marku Frozy proizvodi privatne robne marke za partnere distributere i trgovačke lance i u Hrvatskoj i u inozemstvu. Porast potražnje za tim proizvodima i uslugama u Hrvatskoj i inozemstvu pokazao je potrebu širenja proizvodnih  skladišnih kapaciteta. Slijedom toga, tvrtka je 2011. godine izgradila i opremila 400 m2 proizvodnog i 2000 m2 hladioničkog skladišnog prostora, a 2013. godine završena je izgradnja novih 1000 m2 skladišnog prostora te se na taj način osigurao dovoljan kapacitet za zadovoljavanje trenutačnih potreba. Posljednja investicija završena je u 2016. godini s izgradnjom proizvodno-skladišno-uredskog objekta na gotovo 3.000 m2. Uz ovo ulaganje i nabavu suvremene informatičko-komunikacijske tehnologije, nove proizvodne strojeve i linije te druge opreme postavljen je temelj za uspješan nastavak  razvoja poslovanja

Najbolja mala zagorska tvrtka u prošloj godini bila je Kamenolom Gorjak d.o.o. Ova tvrtka djeluje unutar Lapor grupe. Novi vlasnik je kamenolomu pripojio i betonaru u Velikoj Vesi, čime je zaokružen cjelokupan proizvodni proces te osigurana kvalitetna opskrba tržišta Krapinsko-zagorske, Međimurske, Varaždinske, Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije te Grada Zagreba. Današnju poslovno- tehnološku opremljenost i kapacitet Kamenolom Gorjak postigao je ulaganjem vlasnika, tvrtke Lapor, u modernizaciju same proizvodnje i pridobivanje tehničko građevnog kamena. Modernizacijom proizvodnog procesa u Kamenolomu razvijen je etažni sustav eksploatacije s najmodernijim bušaćim garniturama, utovarnim strojevima i damperima za interni transport kamena. Kameni proizvodi posjeduju sve certifikate za proizvodnju asfalta, betona te tampona i nasipnog kamena za kolničke konstrukcije. Kvalitetu kamenih materijala nadzire Institut IGH Zagreb, a kamenolom posjeduje i vlastiti moderan laboratorij.

Ovom su prilikama dodijeljena i priznanja tvrtkama koje ove godine obilježavaju obljetnice svog rada Komunalac Konjščina d.o.o. iz Konjščine i Zelenjak d.o.o. iz Klanjca (35 godina); Bravarija Dijaković d.o.o iz Svetog Križa Začretja i Ribič 1966 d.o.o. iz Velikog Trgovišća (50 godina); Birotehnik d.o.o. iz Oroslavja i Komunalno Zabok d.o.o. iz Zaboka (55 godina); Metalis d.o.o. iz Donje Stubice i TPK Orometal d.d. iz Oroslavja (60 godina); Vodoprivreda – Zagorje d.o.o. iz Klanjca te Jedinstvo Krapina d.o.o. iz Krapine (65 godina) te Trgostil d.d. iz Donje Stubice (70 godina).

Dodijeljeno je i posebno priznanje za očuvanje i promicanje tradicionalnih zagorskih proizvoda, koje je dobila Mini mljekara Veronika iz Desinić. 

Okupljenima se obratio i predsjednik HGK, Županijske komore Krapina Josip Grilec te potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Ivan Škorić. Svečanosti je nazočio i potpredsjednik Obrtničke komore KZŽ Tomica Jurinjak te niz zagorskih gradonačelnika i načelnika.


Fotogalerija