Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 8. srpnja 2022.

Na večernjem koncertu u Domu kulture u Jarmini nasupio je Kvartet Gubec, Ženski vokalni Kirjales, Iva Ranogajec Inkret, Stjepan Jeršek Štef i Savski valovi. Među brojnom publikom bili su i župani Krapinsko-zagorske i Vukovarsko-srijemske županije Źeljko Kolar i Damir Dekanić, načelnik Općine Jarmina Goran Ileković, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban i direktor Radija Kaj Dragutin Gradečak.

Koncert je poklon Krapinsko-zagorske županije stanovnicima Općine Jarmina, čiji su preci u Slavoniju u najvećem dijelu stigli upravo iz Zagorja. Veze između novog i starog zavičaja su i dalje izrazito jake te se očituju u prepoznatljivom kajkavskom govoru i raznim običajima. Jarmina se zbog toga simbolično naziva najistočnijim dijelom Krapinsko-zagorske županije. “Ovime smo htjeli poslati poruku velikog prijateljstva Jarmine i Krapinsko-zagorske županije. Brojni Zagorci su sredinom prošlog stoljeća doselili u Jarminu te su svojim potomcima u srca usadili veliku ljubav prema našem Zagorju. Treba reći da kroz Domovinski rat nastala velika prijateljstva branitelja iz Jarmine i Krapinsko-zagorske županije” – istaknuo je nakon koncerta župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te na gostoprimstvu zahvalio načelniku Ilekoviću i županu Dekaniću m.

Krapinsko-zagorska županija je u sklopu projekta Dajmo djeci korijena i krila također omogućila darivanje Dječjeg vrtića Jarmina tradicijskim dječjim drvenim igračkama iz Marije Bistrice.  DV Jarmina je 123. vrtić u Hrvatskoj u koji je stigao ovaj dugogodišnji projekt Radija Kaj i Etnografskog muzeja. Polaznici Dječjeg vrtića Jarmina pripremili su prigodni program, a na bogatoj kutiji tradicijskih drvenih igračaka, zahvalila je ravnateljica DV Jarmina Ivona Šlopar. Priču o projektu Dajmo djeci korijene i krila ispričala je autorica projekta Mirjana Drobina iz Etnografskog muzeja u Zagrebu, a na poklonu je zahvalio i načelnik Općine Jarmina Goran Ileković. Uz župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i načelnika Općine Jarmina Gorana Ilekovića, paket tradicijskih drvenih igračaka ravnateljici Dječjeg vrtića Jarmina Ivoni Šlopar uručili su i autorica projekta Mirjana Drobina i direktor Radija Kaj Drago Gradečak. Mališani su na kraju uživali i u predstavi Vilko i Dlakavi čovjek Laboratorija zabave.

Središnji dio obilježavanja Dana branitelja Općine Jarmina održava se u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Jarmina u subotu, 9. srpnja 2022. godine. Sred —


Fotogalerija