Zagorje
Bajka na dlanu

Vilko Kukec i Stjepan Počekal najbolji orači Krapinsko-zagorske županije

Datum objave: 22. travnja 2018.

Na natječanju orača Krapinsko-zagorske županije ove je godine sudjelovalo 8 natjecatelja. Natjecanje je održano u Zlatar Bistrici gdje je u Domu kulture održano i proglašenje pobjednika. Župan Željko Kolar uručio je priznanja Vilku Kukecu i Stjepanu Počekalu te zahvalio i svim ostalim natjecateljima na sudjelovanju. „Najteže je imati tvornicu na otvorenom. Uvjeti za bavljenje poljoprivredom u Zagorju nisu jednostavni, no pokazujemo da imamo sjajne OPG-ove, da možemo biti dobri proizvođači, pogotovo nam raste ekološka proizvodnja i to je put kojim treba ići poljoprivreda na području naše županije. Krapinsko-zagorska županija je u proračunu za ovu godinu preko mjera ruralnog razvoja osigurali 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava i vjerujem da će to pridonijeti povećanju poljoprivredne proizvodnje“ – rekao je župan Kolar, koji je ovom prilikom za sljedeću godinu najavio povećanje novčanih nagrada za najbolje orače, kao i naknade za samo sudjelovanje na natjecanju te također istaknuo da će Županija pokušati nabaviti i veoma kvalitetan plug premetnjak kojim bi se naši takmičari koristili na državnom natjecanju.

16. natjecanje orača Krapinsko-zagorske županije otvorio je zamjenik župana Anđelko FerekJambrek, a sve prisutne pozdravio je i načelnik Zlatar Bistrice Žarko Miholić i predsjednica Hrvatske udruge natjecatelja u oranju Draženka Grah.

U kategoriji plugova ravnjaka drugo mjesto osvojio je Andrija Škrlec, a treće Fabijan Rihtar. U kategoriji plugova premetnjaka drugo mjesto osvojio je Dragomir Jadek, a treće Božidar Domitran. Predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina Mirko Majsec prikazao je tradicijsko oranje konjskim zapregama.

Državno natjecanje će ove godine biti održano u Osijeku.

Organizatori natjecanja orača su Krapinsko-zagorska županija, Udruga natjecatelja u oranju  i Hrvatska poljoprivredno-šumarska savjetodavna služba.


Fotogalerija