Zagorje
Bajka na dlanu

Više od 350 stručnjaka na konferenciji SKRB 2023. u Termama Tuhelj

Datum objave: 24. ožujka 2023.

Konferencija je okupila više od 350 stručnjaka, donositelje odluka te istaknute nacionalne i inozemne izlagače koji su razmjenom informacija, znanja i iskustava doprinijeli unapređenju usluga za djecu i mlade s problemima u ponašanju i njihove obitelji u Republici Hrvatskoj.  „Danas u Hrvatskoj više od 1400 djece odrasta u institucionalnoj skrbi, među kojima je više od 200 djece s problemima u ponašanju. Toj djeci često su uskraćena adekvatna obiteljska skrb i pravo na odgovarajuće obrazovanje što im otežava zapošljavanje, pristup zdravstvenoj zaštiti, podršku mentalnom zdravlju te psihosocijalnu podršku. Stoga je potrebno, ali i moguće, reformirati sustav skrbi  o djeci u sustav koji razumije i brine“ – glavna je poruka ove međunarodne znanstveno-stručne konferencije

Konferencija se održava u okviru suradnje Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva pravosuđa i uprave te Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – suradnika Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u provedbi programa ISKORAK, pokrenutog 2021. godine i usmjerenog unapređenju procjene i intervencija za djecu i mlade s problemima u ponašanju u sustavu socijalne skrbi i pravosuđa, uz organizacijsku podršku Centra za nestalu i zlostavljanu djecu i Centra za pružanje usluga u zajednici Zagorje.

„Vrlo sam ponosna što smo zajedničkom provedbom programa „ISKORAK“ povezali sustave socijalne skrbi i pravosuđa pridonoseći poboljšanju usluga i intervencija za više od 9400 djece s problemima u ponašanju. No potrebna nam je i podrška obrazovnog i zdravstvenog sustava, regionalnih i lokalnih vlasti, organizacija civilnog društva – a danas smo svi ovdje! Nadam se stoga da je konferencija SKRB2023 tek početak koji će otvoriti vrata našem zajedničkom putovanju prema reformi sustava skrbi o svoj djeci. UNICEF će nastaviti raditi sa svim relevantnim dionicima, pružajući podršku za jačanje kapaciteta rane procjene, upućivanje i pružanje inkluzivnih usluga u obitelji i zajednici za najugroženiju i isključenu djecu i mlade. Naravno, osluškivat ćemo i uvažiti njihove stavove i mišljenja – kao što to činimo i na ovoj konferenciji. Zajedno možemo razviti sustav koji razumije i brine kako bi se svako dijete u Hrvatskoj osjećalo sigurno i zaštićeno”, naglasila je na otvorenju predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina M. Castillo.

Na konferenciji je održan i panel Procesi transformacije sustava skrbi i tretmana za djecu i mlade, na kojemu je sudjelovala pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martina Gregurović Šanjug.


Fotogalerija