Zagorje
Bajka na dlanu

Vježba hrvatskih i slovenskih vatrogasaca na granici opasanoj žilet žicom

Datum objave: 18. prosinca 2015.

Na Gp Lupinjak/Dobovec događanju je nazočio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar te načelnik Općine Kumrovec Dragutin Ulama, načelnik Općine Hum na Sutli Zvonko Jutriša i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, koji su sa županom Kolarom došli vidjeti vježbu, ali isto tako pružiti podršku inicijativi za micanjem žilet žice koja je postavljena duž hrvatsko-slovenske granice. Župan Željko Kolar nakon završetka vježbe je istaknuo:

„Danas smo se okupili ovdje povodom održavanja zajedničke vatrogasne vježbe postrojbi Vatrogasne zajednice Krapinsko-zagorske županije i Gasilske zveze Šmarje pri Jelšah koje imaju odličnu suradnju, baš kao što imaju zagorski načelnici i gradonačelnici sa njihovim slovenskim kolegama. S druge strane, ujedno smo željeli skrenuti pozornost na žilet žicu koja je postavljena duž granice dviju država, koja stvara nelagodu hrvatskom i slovenskom stanovništvu koje živi uz granicu.

Sa susjednom Republikom Slovenijom, posebno njenim općinama u pograničnom području, još iz vremena zajedničke države povezuju nas tradicionalno dobri susjedski odnosi, neprekinuti ulaskom Slovenije, a zatim i Republike Hrvatske u Europsku uniju. Povezuju nas pobratimljene općine s obje strane Sutle, gospodarska i kulturna suradnja, zajednički projekti prekogranične suradnje, tradicionalni susreti na mostu. Sutla je oduvijek spajala, a ne razdvajala. Žičana ograda, koja stvara ograničenja i neslobode, neće donijeti ništa dobro, jer čini ozbiljan problem normalnom odvijanju života ljudi s obje strane granice.

S obzirom da sve češće dobivamo pritužbe građana zbog postavljanja žice, pozivamo Vladu Republike Slovenije da za dobrobit suživota građana svih pograničnih područja između Republike Hrvatske i Republike Slovenije odredi uklanjanje žice između dviju država, kako se dobrosusjedski odnosi ne bi poremetili a dobra suradnja mogla biti nastavljena.

Danas smo na tu činjenicu skrenuli pozornost slovenskim županima, koji također ne podržavaju politiku postavljanja žice, baš kao i njihovi kolege, koji su taj stav javno izrazili u Istri prije nekoliko dana, zajedno sa hrvatskom i talijanskom stranom“, rekao je župan Kolar.


Fotogalerija