Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 5. listopada 2006.

Županijski vodič za invalide, publikacija u kojoj će biti obuhvaćene informacije o (ne)pristupačnosti svim važnijim objektima, bit će objavljen uz Međunarodni dan invalida, 3.prosinca. Nastavak aktivnosti u pripremi i realizaciji ovog projekta, kojeg je inicirala Krapinsko-zagorska županija, bila je tema današnjeg sastanka održanog u Udruzi invalida u Donjoj Stubici na kojem su sudjelovali županica Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki, zamjenik županice Davor Gredičak, predsjednik Zajednice Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Zorislav Bobuš i stručna suradnica Zajednice Marica Mirić, kao i predstavnici udruga invalida naše županije. Također je na tom sastanku osnovan uređivački odbor koji će imati pet članova i počinje s radom idućeg tjedna.
Vodič će obuhvatiti sve značajne objekte – zdravstvene, prometne, turističke, financijske i druge – te informirati koji su objekti bez barijera, a koji imaju prepreke. Kako je istaknula županica Vlasta Hubicki, upravo takvi podaci o nepristupačnosti bit će svojevrsno upozorenje nadležnima da barijere uklone.
 
Naša županija prva izdaje vodič
Jedan velik dio naše županije već je obrađen, te se očekuje da će sav posao oko prikupljanja informacija i fotografiranja biti dovršen do prve polovice studenoga, kako bi se potom krenulo u uređivanje i objavljivanje vodiča kojeg će većim dijelom financirati Krapinsko-zagorska županija. Logističku pomoć pružit će Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, a financijska se pomoć očekuje od gradova i općina. Danas formirana komisija sačinjena od predstavnika udruga invalida i županije obavit će uređivački dio posla, tako da bi publikacija bila predstavljena i dostupna uz Međunarodni dan invalida čije će se obilježavanje na državnoj razini ove godine održati u Krapini.
Vodič je namijenjen i stanovnicima i gostima Krapinsko-zagorske županije, na čijem području inače živi oko 18.000 invalida.
Krapinsko-zagorska županija će realizacijom ovog projekta biti prva koja objavljuje ovakav  cjeloviti vodič, čime će osobama s invaliditetom koje ovdje žive ili dolaze kao gosti značajno pomoći informacijama o mogućnosti pristupa objektima važnim u svakodnevnom životu, kao i brojnim lječilištima i drugim odredištima važnim gostima Hrvatskog zagorja.