Zagorje
Bajka na dlanu

Za 10. Štruklijadu će se pripremiti više od 12.000 štrukli

Datum objave: 3. srpnja 2018.

Jubilarna deseta Štruklijada će u organizaciji Krapinsko-zagorske županije i Zagorske razvojne agencije biti održana na prostoru Muzeja Staro selo u Kumrovcu u subotu, 7. srpnja 2018. godine, s početkom u 13:00 sati. U ovoj manifestaciji će ove godine sudjelovati 30 ugostiteljskih objekata i hotela, te dvije specijalne bolnice, od čega će 23 sudionika biti uključeno u prodaju na samoj manifestaciji.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako će Štruklijada ove godine biti održana u posebnom ambijentu Muzej Staro selo u Kumrovcu te pozvao sve koji žele uživati u najboljim slasticama da u subotu dođu na Štruklijadu.  „Više od 12 tisuća štrukli, uz izuzetno bogat kulturno – zabavni program i bogatu ponudu raznih domaćih proizvoda – vjerujem da će sve doprinijeti velikoj posjećenosti manifestacije, kakva je bila i prošlih godina. Uz sve ove programe, napravit ćemo i degustaciju zagorskih vina, te ćemo pokazati da ona izvrsno pašu uz najbolju slasticu na svijetu – zagorske štrukle“ – rekao je župan Željko Kolar i dodao: „Vjerujem da će to biti cjelodnevni boravak, naime po izuzetno povoljnim uvjetima će se uz stručnu pratnju moći obići Muzej Staro selo, ali i posjetiti druge znamenitosti na području Krapinsko-zagorske županije, a tko želi moći će i na velikom videu zidu pogledati utakmicu Hrvatska-Rusija.“

Na konferenciji za novinare govorili su i načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt, voditeljica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar, privremena ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar te voditeljica Muzeja Staro selo Kumrovec Tatjana Brlek.

BROJNI POPRATNI SADRŽAJI

Natjecanje u pripremanju zagorskih štrukli počet će kao kulinarski show u kojem će učenici SŠ Zabok izazvati na troboj zagorske bake i gošće, bake iz Slovenije. Natjecanje se odvija na otvorenom i pred brojnim posjetiteljima, koji će ujedno imati priliku uživati u štruklima ali i vidjeti sam način pripreme. Posjetitelji će tog dana moći obići muzej Staro selo Kumrovec –  po popularnoj cijeni ulaznice od deset kuna moći će razgledati 30 tradicijskih stambenih i gospodarskih objekata u kojima će se nalaziti prikazi starih zanata, te upoznati poznavatelje tradicijskih znanja i vještina i vidjeti kako se izrađuju dječje drvene igračke, licitari, upoznati kovački obrt i izradu cvijeća od krep papira, u muzejsko – edukativnoj radionici “Bakine papirnate rožice”. Za najmlađe će biti organizirana i konjska zaprega s ponijima, a moći će se kupiti i zagorske drvene igračke, bučino ulje i koštice, vrhunski zagorski med te drugi domaći proizvodi.

Na samom izboru najboljih Štrukli u Kumrovcu sudjelvoati će: Na desetoj po redu Štruklijadi nastupit će Zaboky Selo, Villa Zelenjak, Toplice Hotel, Seoski turizam Šumak, Klet ‘Zagorski dvori’ OPG Micak, Slastice Tri užitka, Restoran&Catering Sermage, Specijalna bolnica Krapinske Toplice, Restoran Lagvić, Restoran Dunav, Hostel Kumrovec, Specijalna bolnica Stubičke Toplice, Humska klet, Bluesun hotel Kaj, Terme Tuhelj, Agroturizam Kos, Restoran Purga, Vuglec breg, Vodeni park Aquae Vivae, Hotel Matija Gubec, Klet Kozjak, Srednja škola Zabok i Krčma “Kod Starog”.

PROMOTIVNA AKCIJA DILJEM ZAGORJA

I ove godine, tijekom dva tjedna promotivne akcije, odnosno od 30. lipnja do 14. srpnja 2018., posjetitelji će u restoranima i agroturizmima diljem Zagorja moći probati Zagorske štrukle po promotivnoj cijeni, odnosno sa 50% popusta.

Popis objekata koji sudjeluju u promotivnoj akciji možete pronaći na www.struklijada.com.hr.    

ZAŠTITA ŠTRUKLI

Štruklijada je manifestacija Krapinsko-zagorske županije, koja se održava već desetu godinu zaredom s ciljem promocije i zaštite tradicionalnog zagorskog jela – zagorskih štrukli. Sa željom zaštite zagorskih štrukli i njihovoj pripremi prema tradicionalnoj recepturi i načinu pripremanja, Krapinsko-zagorska županija i Zagorska razvojna agencija 2009. godine pokrenule su manifestaciju Štruklijada, kojoj je glavni cilj promocija i zaštita zagorskih štrukli. Rezultat prvih konzultacija, ali i dokaz ozbiljnosti Županije vezan za zaštitu zagorskih štrukli jest i zaštita naziva manifestacije 2011. godine verbalnim žigom. Ministarstvo kulture Republike Hrvatske dodijelilo je tradicionalnim domaćim štruklima status nematerijalnog kulturnog dobra i upisani su u Registar zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske. Krapinsko-zagorska županija radi i dalje na dobivanju jamstvenog žiga Zagorskih štrukli, te u konačnici zaštiti geografskog porijekla.

Štruklijadu podržavaju i Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije, Muzeji Hrvatskog zagorja, Općina Kumrovec, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina te Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije.

EUROPSKI PROJEKT

Ovogodišnja Štruklijada organizira se u okviru provedbe projekta “Uživam tradicijo” koji je odobren u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska te se sufinancira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.  Projekt traje do 2019. godine, a vrijedan je 1,500,000 eura, a u sklopu njega će sljedeće godine biti održana i manifestacija Babičini kolači.