Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 10. lipnja 2009.

Krapinsko-zagorska županija raspisuje nagradu od dvadeset tisuća kuna za pronalazak gnijezda zlatovrane na području Zagorja – rekao je jučer u Krapini Siniša Hajdaš Dončić župan Krapinsko-zagorske županije prilikom predstavljanja projekta „Praćenja kritično ugrožene ptice zlatovrane na  području Krapinsko – zagorske županije“. Naime, Krapinsko-zagorska županija još je  jedino  područje u Hrvatskoj za koje se pretpostavlja da je posljednje gnjezdilište zlatovrane u Hrvatskoj koja je na rubu izumiranja i nalazi se na popisu ugroženih ptica u Europi. Projekt je pokrenula Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije, u suradnji sa Hrvatskim ornitološkim društvom.  Uz projekt je u Lovačkom domu u Krapini predstavljen i slikovni terenski priručnik «Ugrožene ptičje vrste Krapinsko – zagorske županije». Priručnik je namijenjen svima koji se žele aktivno uključiti u taj projekt, sa detaljnim opisima vrsta, njihovom ekologijom, uputama za njihovo prepoznavanje i praćenje na terenu, te obrascem za prijavu pronalaska.
 
Stari voćnjaci i trnaci su tipična staništa

– Na ovaj način, uz praćenje stanja navedenih vrsta ptica, želimo osvijestiti javnost o ugroženosti i potrebi zaštite ovih vrsta ptica i njihovih staništa, te aktivno uključenje što većeg i šireg kruga ljudi u aktivnost praćenja navedenih vrsta ptica – kazao je Ivan Ištok, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Krapinsko-zagorske županije koji je zajedno s Draganom Radović, ravnateljem Zavoda za ornitologiju HAZU-a predstavio Projekt i publikaciju. 

– Sada je idealno vrijeme za pronalazak ptice zlatovrane jer se ona gnijezdi tijekom šestog i sedmog mjeseca. Tipična mjesta gdje se može naći su stari zagorski voćnjaci i trnaci, livade košanice i oranice obrubljene živicama i pojedinačnim drvećem – objasnio je Radović.

Projekt je započet prije dvije godine

Projekt promatranja i traženja zlatovrane  je započet prije dvije godine, a pored te vrste ove godine obuhvaća još 7 ugroženih  ptičjih vrsta koje još uvijek obitavaju na području naše županije, a to su: pupavac, sivi ćuk, mali ćuk, rusi i sivi svračak, te piljak i lastavica. Njihov opstanak uvelike ovisi o očuvanju tradicionalnog poljodjelstva i stočarstva, zasad još očuvanog na području Krapinsko – zagorske županije, no zbog promjena u intenzitetu korištenja poljoprivrednih površina, te osobito zbog izumiranja tradicionalne poljoprivrede postoji stvarna opasnost da im se smanje gnijezdeće  populacije ili da potpuno nestanu. Smatra se da je na području naše županije još uvijek očuvano tradicionalno poljodjelstvo koje osigurava odgovarajuće uvjete prehrane insektivornih vrsta ptica, a osobito onih koje se hrane krupnim kukcima (npr. skakavcima, kornjašima, …).

Više o prepoznavanju zlatovrane te za prijavu viđenja zlatovrane kliknite na  http://www.zagorje-priroda.hr/zlatovrana.aspx