Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 24. studenoga 2010.

Protekle je subote, 20. studenog, na Dan konvencije UN-a o pravima djeteta, u zabočkoj Gradskoj knjižnici otvorena izložba radova Dječjeg foruma Bonkasy pod nazivom „Svi smo različiti, ali imamo mnogo sličnosti“ – tematski vezana uz prihvaćanje različitosti i borbu protiv predrasuda, stereotipa te nasilja.

Po otvorenju izložbe upriličena je i konferencija za novinstvo povodom pete godišnjice proglašenja Zaboka gradom prijateljem djece. Koordinacijski odbor akcije predstavio je Povelju Gradu Zaboku za Naj akciju 2010. koja je dodijeljena u četvrtak na godišnjem Savjetovanju akcije Gradovi i općine prijatelji djece u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu. Projekt „Tri praščića“ koji je provodio Dječji vrtić i jaslice Zipkica ocijenjen je kao Naj akcija u 2010. godini, jer je napravljena na originalan način i uključuje zajedničko sudjelovanje odraslih i djece.

Sonja Borovčak, predsjednica Koordinacijskog odbora akcije i predsjednica Društva Naša djeca Zabok, izrazila je zadovljstvo svime postignutim u prošlom petogodišnjem razdoblju i sigurnost da će Dječji vrtić Zipkica, Osnovna škola K.Š.Gjalskog, DND Zabok, sve udruge i institucije koje djeluju za dobrobit djece i u budućnosti ostvarivati brojne, uspješne akcije i projekte. Naime, kako je istaknula, Zabok je bio jedan od prvih hrvatskih gradova koji su zavrijedili prestižnu titulu Grad prijatelj djece.

Na spomenutom savjetovanju u Zagrebu Dječje Gradsko vijeće Grada Zaboka dobilo je priznanje i nagradu za Naj projekt Dječjih vijeća za projekt „Darujmo srcem i izmamimo osmijeh na lice“.

Nevenka Gregurić, dogradonačelnica Grada Zaboka, iznijela je svoje osobno iskustvo s Dječjim gradskim vijećem i zadivljenost pitanjima koja su joj, na njihovom prvom zajedničkom sastanku u listopadu ove godine, postavljale dječje vijećnice i vijećnici. Rekla je kako će Dječje gradsko vijeće, baš kao i cijelo Društvo Naša djeca, uvijek imati snažnu potporu i poticaj iz Grada Zaboka.

Jasenka Borovčak, tajnica Društva Naša djeca Zabok, izrazila je sreću i zadovoljstvo zbog uspjeha projekta Dječjeg gradskog vijeća „Darujmo srcem i izmamimo osmijeh na lice“ koji vodi i u okviru kojeg je zasad provedeno više od polovice planiranih projektnih aktivnosti. Završetak projekta očekuje se do 31. prosinca, a Savez DND-a Hrvatske nagradit će Društvo Naša djeca u iznosu od 4.500 kuna za njegovo provođenje. Karlo Kralj, savjetnik za Dječje gradsko vijeće i suradnik na projektu, ukratko je opisao njegovu ideju i ciljeve, a to su olakšavanje života siromašne djece na lokalnoj razini te cijeli niz specifičnih ciljeva, među kojima su vršnjačka edukacija djece o problematici siromaštva, osiguravanje jednakih šansi za informatičko opismenjivanje, osiguravanje egzistencijalnih potreba i drugo.