Zagorje
Bajka na dlanu

Zagorci, pravednici među narodima

Datum objave: 27. siječnja 2016.

Riječ je o medalji koju dodjeljuje Izrael pripadnicima drugih naroda koji su spašavali Židove od istrebljenja tijekom holokausta riskirajući pri tome vlastite živote. Ove godine dodijeljene su četiri medalje, a svaki od lauerata živio je na području Krapinsko-zagorske županije. U ime  Yad Vashema – Uprave za sjećanje na mučenike i junake holokausta, Amalija, Emerik i Blaženka Glojnarić iz Mača te Juraj Pavlek iz Zlatara danas su proglašeni „pravednicima među narodima“, a nagrade je predstavnicima obitelji Glojnarić i Pavlek uručila veleposlanica Izraela u Hrvatskoj, NJ/E Zina Kalay Kleitman.

Svečanosti je prisustvovao i Paul Schreiner, koji danas živi u Italiji, kojeg je kao 13-godišnjeg židovskog dječaka iz Bedekovčine, za vrijeme Drugog svjetskog rata od sigurne smrti spasila obitelj Glojnarić iz Mača te Juraj Pavlek iz Borkovca. Nakon što mu je otac bio odveden u sabirni logor Lobor grad, a majka i sestra bile su uhićene u Zagrebu, Paula Schreinera su u svojoj kući u Maču sakrili Amalija, Emerik i Blaženka Glojnarić. Emerik i Blaženka bili su ubijeni, a njihova se majka sklonila u Zagrebu. Brigu o dječaku nastavio je seljak na imanju Jurek Pavlek iz Zlatara. Jurek i Paul, sakriven u sijenu u potkrovlju staje, u Maču su dočekali oslobođenje.

Dodjeli medalja nazočio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je povodom dodjele medalja, ali i Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta rekao sljedeće: „Izrazito sam ponosan što sam imao priliku prisustvovati dodjeli najvećeg priznanja izraelske države ljudima koji nisu Židovi. Mi Zagorci smo kroz povijest pokazivali osjećaj za pravicu, ali i to da nam je svaka vjerska i rasna mržnja te netrpeljivost strana, a obitelji Glojnarić i Pavlek,  koje su spasile i pružile utočiste židovskom dječaku, to su samo potvrdile. U vrijeme tog crnog dijela povijesti Hrvatske, NDH i ustaškog režima, Zagorci su se masovno priključili antifašističkom pokretu jer su prepoznali ideju slobode. Ponosni smo na to, ali i na devedesete  i Domovinski rat, kada je preko 11.500 Zagoraca krenulo u obranu države. Zagorcima koji su se borili za slobodu u Drugom Svjetskom ratu i u Domovinskom ratu te njihovim obiteljima možemo samo reći jedno veliko – Hvala“.

Veleposlanica Izraela u Hrvatskoj, NJ/E Zina Kalay Kleitman istaknula je uručujući priznanja i medalje Albertu Glojnariću, unuku Amalije Glojnarić, i Draženu Pavleku, unuku Jurja Pavleka da je ovo važan dan za nju osobno, Yad Vashem i Izrael. „Usprkos riziku po vlastite živote, ti su ljudi pokazali nevjerojatnu ljudskost i pomogli židovskom dječaku, a mi kažemo da onaj “tko spasi jednu dušu, spasi cijeli svijet. Ovo mi je drugi put od kada sam u Hrvatskoj da u ime Yad Vashema uručujem to priznanje i mogu reći da je čovječnost još uvijek živa“, rekla je Kleitman i izrazila nadu da ljudski rod više neće svjedočiti tragičnim događajima tako velikih razmjera poput holokausta.

Primajući priznanje Albert Glojnarić je rekao da je ponosan na obitelj kojoj pripada i da se nada da će to biti putokaz za mlade generacije. Dražen Pavlek se zahvalio Paulu Schreineru na objavljivanju knjige “Spašeni iz Zagreba” i Yad Vashemu. Paul Schreiner doputovao je u Zagreb na svečano uručivanje priznanja i u vrlo emotivnom stanju kratko izjavio da mu je drago što je ovo doživio. “To mogu zato jer sam živ, jer su me spasili moji Glojnarići i Jurek”, kazao je Schreiner. Na popisu Pravednika među narodima u Yad Vashemu sada je 113 Hrvata. Yad Vashem je kao muzej holokausta (Shoa na hebrejskom) utemeljen 1953. godine u spomen žrtvama i svim onima koji su, riskirajući svoje živote, odlučili pomagati Židovima i spasiti ih od genocida. Oni su u Yad Vashemu dobili svoj prostor, Vrt pravednika među narodima, a njihova imena su uklesana u zidove vrta. Yad Vashem je podignut na zapadnom obronku gore Herzl, na Brdu sjećanja, i nakon Zida plača je najposjećenije turističko mjesto u Izraelu. Prisutne su na dodjeli medalja prigodnim riječima pozdravili i predsjednik Sabora Republike Hrvatske Željko Reiner te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić. Među brojnim uzvanicima bio je i gradonačelnik Zlatara Stanko Majdak.


Fotogalerija