Zagorje
Bajka na dlanu

ZAGORJE – novi zrakoplov Croatia Airlinesa

Datum objave: 4. svibnja 2010.

Prilikom svečanosti Sonja Borovčak je iskazala posebnu zahvalnost Croatia Airlinesu na promociji Zagorja kao turističke destinacije. Ovo imenovanje zrakoplova Zagorjem svakako će skrenuti pozornost putnika i korisnika Croatia Airlinesa na našu predivnu i bajkovitu regiju i uvjerena sam da će neki od putnika, zahvaljujući ovom hvale vrijednom projektu, biti naši dragi gosti u vremenu koje je pred nama. – zaključila je zamjenica župana.
Zrakoplov Zagorje u flotu Croatia Airlinesa uključen je 23. travnja ove godine, a prvi putnici u njemu su poletjeli na redovitome domaćem letu iz Zagreba u Split.
 
Dash 8-Q400 kanadskog proizvođača Bombardier Aerospace jedan je od najsuvremenijih turbopropzrakoplova u svijetu ipo letačkim obilježjima, tehnološkim dostignućima i ekonomičnosti ulazi u svjetski vrh zrakoplovne industrije. Croatia Airlines odabrao je putničku konfiguraciju od 76 sjedala, a zrakoplov će letjeti u hrvatska i regionalna odredišta tvrtke (Priština, Podgorica, Sarajevo, itd), kao i europske čvorišne zračne luke kao što su Zürich, München i Beč.
 
Zagorje jezrakoplov nove generacije (Next Generation) i nose oznaku Dash8-Q400 NextGen. U odnosu na osnovni tip razlikuju se u izvedbi putničke kabine, koja putnicima pruža još veću udobnost tijekom putovanja. Novi bočni paneli omogućuju više prostora za ramena, a na prozorima su ugrađeni zastori za zaštitu od sunca.
 
Uključenjem Zagorja završen je proces obnove flote srednjeg doleta Croatia Airlinesa, koji je počeo u ljeto 2008. godine kad su iz proizvodnih pogona Bombardier Aerospacea u Torontu isporučena prva dva zrakoplova tog tipa (nose imena Slavonije i Like). Lani su u isporučena još dva zrakoplova Q400, koji su dobili imena Dalmacije i Istre.
 
U floti Croatia Airlinesa sada je trinaest zrakoplova – četiri Airbusa A319, tri Airbusa A320 i šest zrakoplova Dash 8-Q400. Zrakoplovi Airbus nose imena hrvatskih gradova, a zrakoplovi Q400 imena hrvatskih regija.