Zagorje
Bajka na dlanu

Zagorje ponovno središte slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva

Datum objave: 18. listopada 2022.

Interslast se održava pod pokroviteljstvom Krapinsko-zagorske županije te ga je otvorio upravo župan Željko Kolar. Okupljene na svečanosti otvorenja pozdravili su i talijanski veleposlanik u Hrvatskoj NJ/E Pierfrancesco Sacco, Damir Crleni u ime Hrvatskog kuharskog saveza, predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Nenad Kučiš  te glavni organizator Stjepan Odobašić – direktor Novinske kuće Robinson.  

“Za nas je veliko zadovoljstvo i prestiž što se jedna ovakva kulinarska manifestacija na takvoj razini i s toliko sudionika organizira kod nas. Nalazite se u najboljoj kontinentalnoj turističkoj destinaciji u RH, u najboljim kontinentalnom hotelu, dolazite u regiju koja ima jedina u Europi zaštićen kompletan meni, zagorsku pruricu, mlince, štrukle i bagremov med. Sada radimo, na zaštiti autohtonih sorata vina s područja Krapinsko – zagorske županije kako bi zaokružili kompletnu ponudu koju nudimo našim turistima. Upravo gradimo Centar kompetentnosti i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku vrijednosti oko 20 milijuna eura koji će biti regionalni centar za 6 županija i Grad Zagreb. Imamo preko 30 partnera i želimo stvoriti vrhunski kadar za objekte visoke kategorije “– rekao je župan Željko Kolar te dodao da je imati Italiju za zemlju parnera izuzetna stvar. “Ljudi sjajne kreativnosti, vrhunski majstori, osim samog znanja znaju sa svojom kreacijom probuditi maštu, a to je bitno zbog vizualizacije i brendiranja samih proizvoda. Sigurno ćemo svi zajedno uživati u slasticama i imati priliku puno naučiti” – zaključio je župan Kolar.

Zemlja partner ovogodišnjeg Interslasta je  Italija, a partnerstvo je osigurano u suradnji s uredom agencije ICE;  Talijanskog  instituta za vanjsku trgovinu u Zagrebu – Odjel Veleposlanstva Italije za promidžbu gospodarsko-trgovinske razmjene.  Pokrovitelji Interslasta su i Turistička zajednica Krpainsko-zagorske županije, Obrtnička komora Krapinsko-zagorske županije: stručni pokrovitelj je HKS, Hrvatski kuharski savez i Savez slastičara Hrvatske. Glavni sponzori su „Podravka“ d.d., „Dukat“ d.d., MIP Mlin pekare Sisak d.o.o. i Unigrà S.r.l. Italija i njezina tvrtka Master Martini.

 

Program Interslasta sastoji se od predavanja eminentnih slastičarskih stručnjaka, stručnih radionica (work shops), natjecanja slastičara juniora s područja Alpe Adria i zemalja ex YU, natjecanja slastičara seniora i hobby slastičara, a posebno mjesto zauzima prezentacija izvornih hrvatskih proizvoda na posebnim promo-štandovima. Za natjecanje seniora prijavilo se 70 ekipa iz cijele Hrvatske, a za natjecanje učenika srednjih slastičarskih, prehrambenih, pekarskih i poljoprivrednih škola Hrvatske i Slovenije prijavljeno je 50 ekipa. Na Interslastu je sudjelovao i eminentni slastičar svjetskog glasa Federico Anzellotti (peti slastičar svijeta), predsjednik udruženja  PASTRY & CULTURE ITALIAN STYLE ETS koji je održati 2 radionice i pokazati kako se rade najmodernije torte i kolači u svijetu! Uz talijanskog majstora slastičarstva radionice su imali majstori slastičari iz Japana, Australije, Italije, Izraela, Hrvatske i Slovenije. 

 

Ove godine uz Anzellottija Interslastu su se odazvale slastičarke Maki Nagayoshi iz Japana (Sapporo), Snjezana Bošnjak iz Australije (država Victoria), a znakovito je sudjelovanje Sarkisa Yacoubiana, predsjednika Taste of peace iz Izraela (Tel Aviv). To je svjetska organizacija Kuhari bez granica koja okuplja kuhare i slastičare bez obzira na nacionalnost vjeru i boju kože. U prezentacijama izvornih hrvatskih kolača sudjeluje 11 Udruga i Društava žena iz 5 hrvatskih županija. Ove godine je po prvi puta široj javnosti predstavljena svatovska pogača koju priprema Božica Lacković iz Oroslavja te stubička težačka pogača autorice Mirice Sinković iz Donje Stubice. Štefica Filipaj iz Krapinskih Toplica je održala prezentaciju zagorske pogače. Uz to, premijerno je  predstavljena novigradska pogača, izuzetne izvorne pogače autorice Ane Trnski članice Udruge žena Novigrada Podravskog. Tu je i nezaobilazna i sudionicima Interslasta već poznata pogača z oreji koju će predstaviti Mirjana Mišulin predsjednica Udruge žena Grada Đurđevca. 

Program se sastoji od predavanja eminentnih slastičarskih stručnjaka, stručnih radionica (work shops), natjecanja slastičara juniora s područja Alpe Adria i zemalja ex YU, natjecanja slastičara seniora i hobby slastičara, a posebno mjesto zauzima prezentacija izvornih hrvatskih proizvoda na posebnim promo-štandovima. Za natjecanje seniora prijavilo se 70 ekipa iz cijele Hrvatske, a za natjecanje učenika srednjih slastičarskih, prehrambenih, pekarskih i poljoprivrednih škola Hrvatske i Slovenije prijavljeno je 50 ekipa. S posebnim zadovoljstvom ističemo sudjelovanje eminentnog slastičara svjetskog glasa Federica Anzellottija (peti slastičar svijeta), predsjednika udruženja  PASTRY & CULTURE ITALIAN STYLE ETS koji će održati 2 radionice i pokazati kako se rade najmodernije torte i kolači u svijetu! Uz talijanskog majstora slastičarstva radionice će imati; Japan, Australija, Italija, Izrael, Hrvatska i Slovenija.

 

Ove godine uz Anzellottija Interslastu su se odazvale slastičarke Maki Nagayoshi iz Japana (Sapporo), Snjezana Bošnjak iz Australije (država Victoria), a znakovito je sudjelovanje Sarkisa Yacoubiana, predsjednika Taste of peace iz Izraela (Tel Aviv). To je svjetska organizacija Kuhari bez granica koja okuplja kuhare i slastičare bez obzira na nacionalnost vjeru i boju kože. U prezentacijama izvornih hrvatskih kolača sudjeluje 11 Udruga i Društava žena iz 5 hrvatskih županija. Ove godine će po prvi puta široj javnosti biti predstavljena svatovska pogača koju priprema Božica Lacković iz Oroslavja te stubička težačka pogača autorice Mirice Sinković iz Donje Stubice. Štefica Filipaj iz Krapinskih Toplica priprema prezentaciju zagorske pogače. Uz to, premijerno će biti predstavljena novigradska pogača, izuzetne izvorne pogače autorice Ane Trnski članice Udruge žena Novigrada Podravskog. Tu je i nezaobilazna i sudionicima Interslasta već poznata pogača z oreji koju će predstaviti Mirjana Mišulin predsjednica Udruge žena Grada Đurđevca.

 

Premijeru su ovom prilikom imale podravske kremšnite koje radi Draženka Mihoković iz podravskog mjesta Delovi, ujedno predsjednica Udruge žena Delova. Ona je publici predsstavila kašnjake, tipične i stare kolače sjeverozapadne Hrvatske, ali udomaćene u Podravini koji kreću zaštitu po zemljopisnoj izvornosti. Sudionici su mogli kušati bregofsku pitu koja je već zaštićena u Hrvatskoj, a predstavila ju je Udruga žena iz Koprivničkih Bregi, zatim izvrsnu podravsku (virovsku) mazanicu koju je predstavilo Društvo žena Virje (zaštićena je na razini Hrvatske). Sudionici su po prvi put konzumirali vrbovečku peru koju predstavljaju Vrbovčani, te izuzetnu slasticu vidovečki gibanik koji je pripremila Ivanka Lonjak predsjednica Udruge žena Vidovca. Članice Udruge žena Goričko srce predstavle će različite inačice najpopularnije slastice – štrukli.

Interslast je ove godine ponudio pravu reviju izvornih, hrvatskih kolača. Ovaj kongres je postao nezaobilazan događaj u preferiranju hrvatske i svjetske slastičarske baštine. To je susret struke i entuzijazma kojeg pri spravljanju slastica ne nedostaje. Obrt Zozolly vlasnice Vlaste Hubicki iz Marije Bistrice je također prezentirao svoje proizvode, a posebno je zanimljiva i izložba slastičarskih starih alata, strojeva, knjiga, brošura i starih slastičarskih receptura starijih više od 100 godina s kojima se ponosi kolekcionar Zlatko Puntijar.

 

 

 


Fotogalerija