Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. listopada 2018.

Župan Željko Kolar je otvarajući izložbu zahvalio predsjednici Udruge Stubička baština Mariji Krušelj na organizaciji ovog i mnogih drugih projekata kojima se čuva zagorska tradicija. „Činjenica je da su stari trnaci skoro i nestali, nekada je po bregima iza svakog dvorišta bil trnac, gdje su bile stare sorte jabuka, a danas je sve manje toga. Sve je industrijski proizvedeno, špricano, a uvozimo jabuke sa svih strana svijeta, dok domaćeg nažalost ima premalo“ – rekao je župan Kolar te poručio kako bi svi trebali imati neku moralnu obavezu da u životu zasade barem nekoliko voćaka.

Župan Željko Kolar ovom je prilikom uručio i županijske novčane nagrade. Najveći broj sorata, više od 60 imao je Ivan Pavlović, najviše prerađevina (65) OPG Ptičar iz Poznanovca, a najviše sjemenja Jadranka Blagec. Temu izložbe najbolje je obradio Dječji vrtić Bubamara, a najljepše uređeni prostor imala je Etnografska grupa Škrinjica Osnovne škole Donja Stubica. U kategoriji tradicijskog bakinog kolača nagrada je pripala KUD-u Stubica, čije su članice ispekle više od 20 vrsti tradicijskih kolača. Predsjednica stručnog suda bila je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Dijana Hršak.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić je na samom početku pozdravio brojne okupljene u stubičkom Domu kulture te najavio novi projekt. „Radimo na tome da bi uz sportsku dvoranu izgradili naš trnac starih sorti voća, uz revitalizaciju vrta perunika i izgradnju stare tradicijske kuće, koja bi bila središte, gdje bi se djeca iz naših škola i turisti mogli upoznati s našom tradicijom starih sorti voća, prerade lana i slično“  – rekao je gradonačelnik Gospočić.

Na otvorenju izložbe je uz prigodni program održana i radionica cijepljenja sjemenjaka plemkom stare sorte voća.  Nastupila su djeca Dječjeg vrtića Bubamara Donja Stubica, učenice Osnovne škole Donja Stubica te Ženski vokalni sastav KUD-a Stubica. Radionicu je vodio Ivan Pavlović iz Gornje Stubice koji i sam posjeduje zavidan broj starih sorata jabuka.

Izložbu Zagorje, trnac starih sorata voća i Dane starih sorata voća organizirala je Udruga Stubička baština – odjel Čuvari starih sorata voća, u suradnji s OPG-om Katarina Ptičar iz Poznanovca i KUD-om Stubica Donja Stubica .

Izložbu možete razgledati 6. i 7. listopada od 10:00 do 16:00 sati.


Fotogalerija