Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 18. travnja 2014.

U Uredu župana Krapinsko – zagorske županije 17.04.2014. godine održana je konferencija za novinare na kojoj su bili nazočni župan Krapinsko – zagorske županije gospodin Željko Kolar i predsjednica Županijske skupštine gospođa Vlasta Hubicki.

Teme jučerašnje konferencije bile su najava sjednice Županijske skupštine Krapinsko – zagorske županije zakazane za 24.04.2014. godine sa naglaskom na “Masterplan” bolnica i Čestitka za Uskrs i Dan županije svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije.

Predsjednica Županijske skupštine gospođa Vlasta Hubicki je istaknula kako je po članku 82. stavku 2. Poslovnika Županijske skupštine sazvana 6. redovna sjednica za 24.04.2014. godine. Prema članku 82. Poslovnika Županijske skupštine kada jedna trećina vjećnika traži saziva se redovna sjednica. Zahtjev za sjednicu podnijet je 26.3. i redovna sjednica je sazvana za 24.4.2014..

Jedna trećina vjećnika podnijela je zahtjev za sazivanjem sjednice na temu Zdravstvo u KZŽ te status Opće bolnice Zabok sukladno s Nacionalnim planom razvoja kliničkih bolničkih centara, kliničkih bolnica, klinika i općih bolnica u Republici Hrvatskoj 2014.-2016.. Budući da je to redovna sjednica, a krajnji je rok bio 31.3. da ustanove i trgovačka društva podnesu financijska izvješća biti će više tema vezanih uz zdravstvo i izvješća o financijskom poslovanju zdravstvenih ustanova za razdoblje siječanj-prosinac 2013. te također izvješće o radu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata na području KZŽ na sjednici.

U materijalima za Županijsku sjednicu nisu zaključci vezani za teme koje je tražila jedna trećina vjećnika Zdravstvo u Krapinsko zagorskoj županiji i status Opće bolnice Zabok jer do 18.4.2014. traje javna rasprava, a Krapinsko zagorska županija odnosno Župan i nadležne službe dale su prigovor na “Masterplan” bolnica. Župan KZŽ je istaknuo kako osnovni razlog neobjavljivanja zaključaka jest trajanje javne rasprave. Sastanak sa ministrom zdravlja Rajkom Ostojićem održan je u ministarstvu, a ministar je na inicijativu župana posjetio OB Zabok kako bi pogledao uvjete i uvjerio se u kapacitete bolnice.

“Masterplan” bolnice vezano za OB Zabok neprihvatljiv je jer predviđa oko 40% smanjenja kreveta, a stav Županije nije se promjenio. Županija smatra kako je OB Zabok kao novoizgrađenu bolnicu i s obzirom na kapacitete potrebno puniti i dalje opremati.

Ministarstvu je predloženo povećanje broja odjela i usluga pacijentima. Bolnica će širom otvoriti vrata ne samo Zagorcima već i pacijentima iz Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Funkckionalno spajanje bolnica prihvaća se samo pod uvjetom obostrane suradnje između KBC “Sestre milosrdnice” i OB Zabok, a pravna osobnost ne može doći u pitanje.

Krapinsko – zagorska županija je osnivač bolnice i ima prava i obveze te se očekuje da status bolnice ostane isti i da OB Zabok samostalno potpisuje ugovor sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje. Potrebno je stvoriti uvjete da se što veći broj pacijenata iz Zagorja liječi u OB Zabok, a da na liječenje dođu i pacijenti iz cijele regije jer postoje preduvjeti za to. S obzirom da je izgradnja bolnice koštala 358 024 582, 02 kn, a za otplatu je preostalo još 126 607 761, 02 kn kredita, što iz vlasitih sredstava, decentraliziranih KZŽ i 50% iz proračuna RH preko Ministarstva zdravlja. Argumenti su prihvatljivi i župan očekuje njihovo prihvaćanje od strane Ministarstva.

Očekuje se da će broj kreveta ostati približno isti, a da će se usluga i broj odjela povećati. Podršku Vladi RH župan je dao u riješavnju problema u zdravstvu, a smatra da se to može ostvariti kroz određivanje realnih limita bolnice i relane cijene zdravstvenih usluga. Takve izmjene dovesti će do toga da će zdravstvene ustanove bilo specijalne ili opće moći primjereno funkcionirati, a Predsjednica Županijske skupštine dodala je kako je cilj da zdravstvena zaštita bude jednako dostupna svim građanima. S obzirom na povećanje broja pacijenata 2013. godine u odnosu na 2009. godinu za 1100 pacijenata očekuju se i daljnje povećanje broja pacijenata.

OB Zabok je Zagorska bolnica, ostati će Zagorska bolnica, a vrata će širom biti otvorena pacijentima iz čitave regije jer bolnica za to ima prostorne kapacitete i odličan medicinski kadar kao i sve ostale uvjete i to je stav koji će vladajuća kolacija braniti.

Sve što je prezentirano na konferenciji službeni je stav KZŽ i to će biti dio zaključaka koji će Predsjednica Županijske skupštine prezentirati na redovnoj skupštini 24.04.2014. Na kraju konferencije Župan i Predsjednica Županijske skupštine čestitali su Uskrs i Dan Županije, Zagorcima i Zagorkama kao i svim stanovnicima Krapinsko – zagorske županije.


Fotogalerija