Zagorje
Bajka na dlanu

Zagorska javna vatrogasna postrojba Zabok i Krapina obilježile 20. obljetnicu

Datum objave: 9. lipnja 2014.

Prethodno svečanom dijelu programa, članovi vatrogasnih postrojbi održali su u krugu tvornice Crodux pokaznu vježbu, nakon čega je uslijedilo postrojavanje postrojbi. U prigodnom govoru župan Željko Kolar je rekao: „Čast mi je i zadovoljstvo što vas mogu pozdraviti i čestitati vam na 20. obljetnici osnutka. Otkako sam župan, imam kompletan uvid u rad svih službi na području županije, pa tako i vatrogasnih. Mogu vam reći da zbog toga mirno spavam, jer znam da su vaše ekipe sposobne i uvijek spremne za brzu reakciju. Vatrogasci se više ne bore samo sa vatrom, što se pokazalo točnim i prilikom nedavnih poplava na području Slavonije. Kad je u pitanju bilo koja elementarna nepogoda, vi ste prvi tu. Zapravo se ne mogu sjetiti ni jednog djelovanja gdje vatrogasci nisu prvi na licu mjesta. Još jednom, iskrene čestitke u ime Krapinsko-zagorske županije i moje osobno ime“

Informacije o javnim vatrogasnim postrojbama.

Na samom početku, Javna Vatrogasna postrojba Krapina i Zagorska javna Vatrogasna postrojba Zabok, djelovale su zajednički kao jedna vatrogasna postrojba sa sjedištem u Zaboku te ispostavom u Krapini. Na čelu postrojbe bio je načelnik odjela za vatrogastvo Cigula Josip, donačelnik Hanžić Slavko, zapovjednik postrojbe Božidar Ivančić, zapovjednik ispostave Krapina Jurinjak Miljenko. 2000-te godine izlaskom iz MUP- a postrojba se dijeli na Javnu vatrogasnu postrojbu grada Zaboka i Krapine, Zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe postaje Dražen Sinković, a Javne vatrogasne postrojbe Krapina, Mato Laginja.

Zagorska javna vatrogasna postrojba Zabok osnovana je u kolovozu 1994. godine, kao Vatrogasna postrojba policijske uprave sa Ispostavom u Krapini. Na početku je bilo zaposleno 17 vatrogasaca. Kao takva djelovala je na području sadašnjih osnivača sve do 2000. godine kada vatrogastvo izlazi iz Ministarstva unutarnjih poslova i prelazi na lokalne jedinice od 2000.-2005. godine, te djeluje pod imenom „Javna vatrogasna postrojba Zabok“. 2005. godine postrojba mijenja ime Zagorska javna vatrogasna postrojba Zabok radi povećanja broja osnivača na 23 jedinice lokalne samouprave, tako da se područje djelovanja širi na te jedinice, te postrojba 2006 g. izmjenom statuta dobiva ravnatelja. Prvi ravnatelj postrojbe postaje Ivica Glas, 2008. Ravnateljem je imenovan Milan Zubić koji tu dužnost obavlja do 2012 godine. Postrojba danas broji 55 djelatnika, 38 više nego kad je osnovana. Također, u voznom parku ima 11 vatrogasnih vozila. Zagorska javna vatrogasna postrojba obavlja putem telefonskog broja 193 prijem za sve vrste vatrogasnih intervencija i podizanje vatrogasnih snaga što dobrovoljnih i profesionalnih za cijelu Krapinsko-zagorsku županiju. U zadnjih deset godina od 2003. do 2013. godine zaprimljeno je i odrađeno 4783 intervencije.

Javna Vatrogasna postrojba Grada Krapine počela je sa radom 01. kolovoza 1994. godine, kao Vatrogasna ispostava Krapina pri Policijskoj Upravi Krapinsko-zagorskoj, u okviru Odjela za zaštitu od požara i civilnu zaštitu. Postrojba je djelovala na području sjevernog dijela Hrvatskog zagorja, a sjedište je bilo u prostorijama Dobrovoljnog vatrogasnog društva Krapina. Početak je bio sa 13 vatrogasaca i zapovjednikom ispostave, Miljenkom Jurinjakom. Stupanjem na snagu Zakona o vatrogastvu, od 01. siječnja 2000 godine postrojba se registrira kao Javna vatrogasna postrojba Grada Krapine i djeluje na području Grada Krapine i općina: Hum na Sutli, Đurmanec, Petrovsko, Jesenje, Radoboj, Mihovljan, Novi Golubovec i Lobor.Na čelu postrojbe od 2000-te godine do kraja 2005 godine je Mato Laginja. S početkom 2006. godine na mjesto zapovjednika dolazi Marijan Lovrenčić.

U 2007. godini zapošljavaju se još dva djelatnika čime postrojba broji 15 vatrogasaca u skladu sa donešenom Procjenom ugroženosti za Grad Krapinu. Vatrogasna postrojba danas osigurava dionicu autoceste Krapina – Macelj, zbog tunela koji su na tom dijelu autoceste.Postrojba uspješno surađuje sa svim vatrogasnim društvima s područja grada i osam okolnih općina, kroz zajedničko uvježbavanje i osposobljavanje za provođenje vatrogasne djelatnosti, te je na taj način formiran dobar sustav za djelovanje kod velikih požara i drugih nesreća. Postrojba danas broji 20 vatrogasca, pri čemu je svaki osposobljen za barem dvije vrste specijalnosti. 8 vatrogasaca pripadnici su državne intervencijske postrojbe što je 40% djelatnika te je po tom postotku među prvima u Hrvatskoj. Na temelju procjene ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija za grad Krapinu i općine Hum na Sutli, Đurmanec, Petrovsko, Jesenje, Radoboj, Novi Golubovec, Mihovljan i Lobor postrojba od 2013. godine djeluje na tom području kao vatrogasna postrojba „VRSTE 2„.


Fotogalerija