Zagorje
Bajka na dlanu

Zagorske tvrtke predvodnici kružnog gospodarstva

Datum objave: 16. svibnja 2022.

Župan Željko Kolar izrazio je zadovoljstvo što u Krapinsko-zagorskoj županiji postoje izuzetno uspješne tvrtke, koje su među prvima u Hrvatskoj shvatile da se treba pozabaviti kružnom ekonomijom i da treba reciklirati sirovinu. ”Ona poduzeća koja su prije krenula sa time, već su stvorila jedan određeni imidž i s jedne strane povećala vrijednost samog svog proizvoda, a s druge strane i pojeftinile proizvodnju. Taj kružni model je nešto s čime ćemo se morati pozabaviti u čitavoj RH, budući da je Europa već otišla nekoliko koraka naprijed“ – rekao je župan Kolar i dodao kako je izuzetno bitno stvoriti svijest kod ljudi, od školovanja, od dječjeg vrtića i škola da je to otpad a ne smeće i da se može ponovno vratiti u funkciju. ”Svi naši projekti koji će ići u slijedeću financijsku omotnicu i na mehanizam za oporavak i otpornost, bit će projektirani u tom smislu.” – poručio je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj Hrvatske gospodarske komore Marija Šćulac Domac istaknula je da je okrugli stol organiziran u Zaboku jer se upravo u Zagorju mogu naći izuzetni primjeri dobre prakse. ”Na jednom relativno malom geografskom prostoru imamo primjer četiri izvrsne industrije koje su vodeće kompanije, lideri u području gospodarenja otpadom, kružnog gospodarstva, recikliranja. Kružno gospodarstvo i ponovna uporaba materijala čini tvrtke konkurentnijima i jačima na tržištu. Mi u Hrvatskoj želimo resursnu učinkovitost, energetsku učinkovitost, zelenu Hrvatsku kao dio zelene Europe“ – istaknula je direktorica Šćulac Domac.

Okupljene je pozdravila i ravnateljica Uprave za procjenu utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Anamarija Matak. Olga Pozlević je predstavila Akcijski plan za kružno gospodarstvo Europske komisije, dok je Clemens Rosenmayr iz Austrijske gospodarske komore govorio o Iskustvima i dobrim praksana kružnog gospodarstva u Europi.

Središnji dio programa bio je okrugli stol na kojem su sudjelovali direktor tvrtke Stražaplastika Josip Grilec, Generalni direktor poduzeća Valoviti papir Dunapack Zvonimir Čuljak, direktor Regeneracije Zabok Anđelko Švaljek, i predsjednik Uprave Vetropack Straže Tihomir Premužak

Direktor tvrtke Stražaplastika i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Josip Grilec istaknuo je da su iskustva s kružnim gospodarstvom sve bolja. ”Mi koji se bavimo preradom i proizvodnjom plastike moramo biti dionici te kružne ekonomije da bi iz proizvoda koji smo napravili nekad za jednu namjenu, napravili proizvod za drugu namjenu” – rekao je Grilec.

Generalni direktor poduzeća Valoviti papir Dunapack Zvonimir Čuljak rekao je da je kružna ekonomija značajna ne samo za gospodarstvenike nego i za građane. „U ovom vremenu svi imamo problema sa sirovinama, materijalima i resursima, interes nam je podići svijest o značenju kružne ekonomije i prikupljanju i sortiranju otpada te njegovom korištenju kao sirovine. Ako govorimo o tvrtki Valoviti papir Dunapack, ona radi ambalažu iz papira koji je 100 posto recikliran. U tom procesu imamo tehnološki otpad kojeg svog skupljamo i šaljemo na preradu da bi se dobila nova sirovina, novi papir. Imamo zatvoreni krug, osim prikupljanja otpadnog papira imamo i preradu tog papira u papir kao gotov proizvod i korištenje tog papira kao sirovine za ambalažu, koja ide nazad na tržište da bi se ponovno prikupila kao sirovina. Skupimo 75 tisuća tona otpadnog papira“– rekao je direktor Čuljak.

”Regeneracija je jedna od najstarijih tvrtki koja kružno gospodari, mi smo se s tim počeli baviti dok nismo znali za sam termin, od samog početka 1954., od osnivanja tvrtke” – rekao je direktor Regeneracije Zabok  Anđelko Švaljek, dodavši da mu je drago što tvrtka može podijeliti svoja iskustva i znanja. ”Kompletna naša proizvodnja je bazirana na recikliranim tekstilnim vlaknima, većinu materijala za to uvozimo iz Slovenije, Austrije i Italije, kompletna prodaja gotovih proizvoda je na tržištima EU. Tepisi su ekološki proizvod, bazirani na lokalnim sirovinama i isključivo prirodnim materijalima ”– dodao je Švaljek.

Predsjednik Uprave Vetropack Straže Tihomir Premužak rekao je kako su u Hrvatskoj reciklira nešto više od 50 % stakla. ”U modernijim ekonomijama u Europi, taj postotak je značajno veći. Prema tome mi moramo još puno toga napraviti da bi naš sustav poboljšali toliko da se približimo cilju 70-75 %. Da bi se to postiglo mora se izgraditi sustav sakupljanja, koji omogućava da se u sustav vrati veća količina starog stakla. Naš sustav očito nije dovoljno efikasan, kad se već godinama držimo na brojci od 50 plus-minus posto, dakle nešto sustavu treba poboljšati“ – kazao je direktor Premužak te naglasio kako su proizvodni kapaciteti Vetropacka u Humu na Sutli daleko veći od tržišta ambalažnog stakla u Hrvatskoj.

Na konferenciji je bio i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek i pročelnica županijskog upravnog odjela nadležnog za poljoprivredu Sanja Mihovilić.


Fotogalerija