Zagorje
Bajka na dlanu

Zagorski interesi okupili sve političke opcije

Datum objave: 4. listopada 2010.
Na inicijativu krapinsko-zagorskog župana, Siniše Hajdaš Dončića, danas je u Uredu župana održan sastanak svih političkih stranka zastupljenih u Županijskoj skupštini te saborskih zastupnika iz Krapinsko-zagorske županije. Dnevni red s jednom točkom, ukidanje Županijskog suda u Zlataru, okupio je čelnike svih političkih predznaka. Jedinstveni stav zauzeli se predstavnici SDP-a (Siniša Hajdaš Dončić, Ivan Hanžek, Sonja Borovčak), HDZ-a (Milivoj Škvorc), HNS-a (Danica Hursa, Anđelko Topolovec i Anđelko Ferek – Jambrek), HSS-a (Vlasta Hubicki), HSU-a (Josip Kovačić), A-HSS-a (Stanko Majdak), ZDS-a (Stanko Belina i Višeslav Ćuk) i ZS-a (Đurđa Mesarić).
 
Vodeći zagorski političari za istim stolom
Siniša Hajdaš Dončić izjavio je kako Krapinsko-zagorska županija, kao kulturološka, geografska, gospodarska i administrativna cjelina ima puno pravo za opstankom Županijskog suda. Kako bi Županijski sud prema postojećim kriterijima mogao zadržati sjedište u Zlataru, nužno je da se zaprešićki pripoji Zlataru, a što u ostalom i čini širu zagorsku regiju.
„Moja bojazan je da će spajanje županijskog suda u Zlataru onome u Varaždinu prethoditi slijedećem koraku, a to je spajanje i ostalih institucija.“ – rekao je župan Hajdaš Dončić. Župan je posebno naglasio kako se ovakve promjene u ustroju sudova rade bez da se prethodno utvrdio regionalni ustroj, a što smatra nužnim i prvim korakom ka kvalitetnijoj regionalizaciji Hrvatske.
Danica Hursa (HNS), saborska zastupnica, istaknula je kako se ukupno u Hrvatskoj ukida šest sudova. „Na ovakav način Krapinsko-zagorska županija će biti dodatno osiromašena. Zgrada u koju je nedavno uloženo 70 milijuna kuna ostavlja se na nitko ne zna kakvu uporabu.“
Ivan Hanžek (SDP), saborski zastupnik, istaknuo je kako Zagorci nemaju velike veze sa Varaždinom. Mišljenja je da je Zagorje regija oko koje se treba formirati centar.
Milivoj Škvorc (HDZ), saborski zastupnik, izjavio je kako je stav HDZ-a KZŽ u potpunosti identičan stavovima ostalih stranaka. Izrazio je nadu kako će Županijski sud zadržati svoje sjedište u Zlataru te je obećao pomoć ostalim zastupnicima, Ivanu Hanžeku i Danici Hursa, u parlamentarnoj borbi za opstanak zlatarskog suda.
 
Zagorska privreda više neće biti u nadležnosti Trgovačkog suda u Zagrebu
Problem koji nastaje za građane Zagorja, točnije poduzetnike i privredne subjekte, vezan je i za preseljenje nadležnosti zagorskih subjekata sa zagrebačkog Trgovačkog suda na onaj u Varaždinu, a što je također ocijenjeno neprihvatljivim s obzirom na već iznesene argumente prometne (ne)povezanosti sa gradom Varaždinom.
Nakon što su artikulirani zajednički politički stavovi zagorskih stranaka krenut će se u „ofenzivu“ prema Hrvatskom saboru, a s ciljem da se Županijski sud u Zlataru proširi zaprešićkim sudištem i time stekne temelj opstanka u okviru postojećih kriterija.
Kao posljednja mogućnost, u slučaju da danas usvojeni stavovi ne naiđu na razumijevanje, zahtijevat će se pripajanje Županijskog suda u Zlataru onome u Zagrebu, a što je i logično s obzirom da je većina Zagoraca vezana za Zagreba, a manji dio njih za Varaždin.