Zagorje
Bajka na dlanu

Zagorski modni vremeplov – modna revija i izložba radova ŠUDIGO-a

Datum objave: 17. listopada 2022.

Na otvorenju izložbe učeničkih radova bili su i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar i zamjenica župana Jasna Petek, koji su kasnije pratili i modnu reviju. Modna revija je osmišljena i održana kao prikaz odjevnih kolekcija sadašnjih i bivših učenika pružit će publici naše viđenje povijesnog razvoja Škole te previranja u zanimanjima dizajna odjeće, odjevnog i tekstilnog tehničara, krojača i nekad prelca i tkalca.

Zagorski modni vremeplov stvaralačka je kreacija učenika i nastavnika Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok, susret učenika i publike, događaj na kojem je Škola sa svojom širom zajednicom podijelila svoj rad, zalaganje i vrijednosti. Istoimeni projekt je odobren i financiran sredstvima iz Programa javnih potreba u kulturi Krapinsko-zagorske županije za 2022. godinu. Cilj projekta bio je istražiti i razumjeti naslijeđe tekstilne i odjevne industrije u kontekstu gospodarskih promjena te prilika za očuvanje kulturnog identiteta kroz umjetnost, dizajn i arhitekturu na prostoru Zaboka i Krapinsko zagorske županije. Učenici su na aktivan način sudjelovali u životu lokalne zajednice, a istražene činjenice, kritička promišljanja i viđenja o industrijskoj, odjevnoj i tekstilnoj baštini reflektirat će svojim radovima u prostoru reGalerije, izložbom pod nazivom „Interpretacije nove generacije“.

Povod ovog kulturno-umjetničkog događanja je obilježavanje 30 godina osamostaljenja TEKSTILNE ŠKOLE ZABOK, koja se 1992. godine razdružila od Školskog centra u Zaboku i postala samostalna škola, sve do današnjih dana kada nosi naziv – Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Više fotografija pronađite ovdje.