Zagorje
Bajka na dlanu

ZAGORSKI PODUZETNICI NAJEFIKASNIJI U KORIŠTENJU MJERE KREDITOM DO USPJEHA

Datum objave: 11. rujna 2018.

„Poduzetnici i obrtnici Krapinsko-zagorska županije su prvi u Republici Hrvatskoj iskoristili kreditni potencijal u iznosu od cca 68.000.000,00 kn u periodu od samo dvije godine. Odobreno je 48 zahtjeva poduzetnicima i obrtnicima koji su investirali 132 milijuna kuna i zaposlili 157 osoba“ – istaknuo je na konferenciji za novinare zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko FerekJambrek i dodao kako je Županija, čim su se iskoristila prvotna sredstva, od Ministarstva gospodarstva tražila i dodatna sredstva što je odobreno u srpnju ove godine. „Dobili smo još 20 milijuna kuna na korištenje, a ako i to iskoristimo, postoji mogućnost da dobijemo još. Najmanji iznos kreditnih sredstava bio je 100 tisuća kuna, a najveći 5 milijuna kuna. U proizvodnoj djelatnosti najdulji rok za otplatu kredita bio je 10 godina, a u uslužnim do 7 godina. Nakon svih subvencija krajnja je kamata bila izuzetno povoljna – 1,93 %“ – naglasio je zamjenik župana za gospodarstvo Ferek –Jambrek.

Pročelnica Upravnog odjela gospodarstvo, promet, poljoprivredu i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić istaknula je kako je riječ o sredstvima kojima su sufinancirane kamate za kredite za obrtnike, poduzetnike i profitne ustanove. „Kroz mjeru korisnici imali su subvenciju na kamate 2 % na prerađivačku industriju, 1% za uslužne djelatnosti. Investiralo se prvenstveno u opremu, proizvodne hale i unapređenje tehnologije te je čak 94% kredita realizirano u prerađivačkoj industriji“ – rekla je pročelnica Mihovilić te naglasila dobru suradnju s bankama koje su izuzetno brzo rješavale zahtjeve za kredite.

Zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek ovom je prilikom istaknuo kako je poduzetnicima na raspolaganju i novoosnovani Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije. „Našim poslovnim subjektima pružamo usluge pripreme poslovnih planova, investicijskih studija, projektnih prijedloga za EU programe, poslovna savjetovanja, te edukativne radionice. Moram reći da nam je suradnja s poduzetnicima izuzetno dobra“ – kazala je na konferenciji za novinare savjetnica u Poduzetničkom centru Tea Ban.