Zagorski vinari učili o sljubljivanju vina i hrane
Datum objave: 15. siječnja 2008.
U dvorcu Mihanović u Tuheljskim Toplicama ovoga vikenda za zagorske vinare održan je seminar o sljubljivanju vina i hrane u sklopu edukacije poljoprivrednika u projektu Razvoj za razvoj. S područja Krapinsko-zagorske županije prisustvovalo je ukupno 30 vinara predstavnika udruga vinara i vinogradara za koje je radionica besplatna jer je subvencioniraju Zagorska razvojna agencija i udruga Vino -Zagorje. Glavni cilj ovog seminara bio je proširiti turističku ponudu u Zagorju putem prodaje kvalitetne hrane i vina upotrebom sommelierskih znanja i vještina, te unapređivanje prodaje na mikrolokacijama. Slična radionica, ali za zagorske ugostitelje, održat će se 26. i 27. siječnja, također u dvorcu Mihanović. Organizator je Zagorska razvojna agencija, a predavanja drže predavači iz tvrtke Gastronomadi i USAID-a.
Gosti žele kvalitetnu uslugu
Naime, u turizmu i ugostiteljstvu primjetan je trend da se sve više pozornosti pridaje kvalitetnijoj ponudi hrane i pića, s posebnim naglaskom na gurmansku hranu. Trend povećava potrebu za obrazovanim kadrovima sposobnim da na ispravan način serviraju, preporuče i promoviraju hranu i piće kao dio kulturne i sociološke baštine te da odgovore na pitanja o sljubljivanju vina i hrvatske kuhinje. Kako gostu najčešće nije bitna cijena ovakve usluge već kvaliteta, sve to povećava i potrebu za obrazovanim kadrovima sposobnim da na ispravan način serviraju. Turistička ponuda traži da se uz kvalitetno vino u vinskim podrumima, ponudom i serviranjem gurmanske hrane koja paše uz određena vina zaokruži cjelokupna priča kako bi gosti doživjeli jedinstven enogastronomski doživljaj. Na seminaru se govorilo o osnovama prodaje i ponude visokokvalitetnih jela te osnovama sommelierskih znanja, ponudi autohtonih jela, ponudi sezonskih jela, izradi jelovnika, izradi vinskih karata. Također se govorilo o upotrebi navedenih znanja na komercijalan i profitabilan način.