Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. kolovoza 2022.

Glavni kuhari na ovogodišnjoj Pekmezijadinu Dugoj među bili su vatrogasci te je i samo natjecanje održano pod simboličnim nazivom Vatru gasi – pekmez spasi. Natjecalo se pet ekipa, među kojima i odlična ekipa iz Zaboka koja je u Dugu Među stigla u organizaciji Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije. Pekmezijadu je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je na samom početku uputio čestitke organizatorima „Čestitam vam na ovoj sjajnoj manifestaciji, ali i na samoj ideji. Naime i mi ćemo ove u Zagorje ove godine organizirati svoju prvu pekmezijadu“ – istaknuo je župan Kolar te prisutnim braniteljima zaželio puno zdravlja i što više slobodnog vremena sa obiteljima. „Svi mi znamo da se u Slavoniji branila čitava Hrvatska pa tako i naše Zagorje. Iz Krapinsko-zagorske županije je u obrani Domovine sudjelovalo više od 11 tisuća hrvatskih branitelja i nema postrojbe ni hrvatske vojske ni hrvatske policije u kojoj se nisu borili ni dijela Lijepe Naše na kojima netko od nas nije bio“ – naveo je župan Kolar te još jednom naglasio kako je i prvi hrvatski predsjednik i vrhovni zapovjednik oružanih snaga Franjo Tuđman bio Zagorec iz Velikog Trgovišća.

Sama je manifestacija započela odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima kod kapelice svete Ane, dok su sve prisutne na svečanom otvorenju pozdravili i zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement, načelnik Općine Zdenci Tomislav Durmić, Ante Krišto ispred Ministarstva hrvatskih branitelja te predsjednik Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Duga Međa Mirko Bušljeta.  Među okupljenima bili su i gradonačelnik Orahovice Saša Rister i načelnik Nove Bukovice Tomislav Bračun.

Uz pekmezijadu i sportske igre branitelja održan je i bogati popratni program. Vitezovi Ružice grada iz Orahovice imali su pokazno gađanje lukom i strijelom. U kulturno-umjetničkog programu nastupili su KUD-ovi iz Čađavice, Crkvara i Zdenaca. Za sve sudionike jela su spremale lovačke udruge, Sokol iz Čađavice, Jelen Jankovac i Šljuka iz Zdenaca, a tijekom kompletne manifestacije posjetitelje je zabavljao će TS Kočije iz Valpova.

DONACIJA RAČUNALA i POZIV NA ZAGORSKU PEKMEZIJADU

Župan Željko Kolar je ovom prilikom, zajedno sa predsjednikom Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata KZŽ Josipom Horvatinom, predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Duga Međa uručio potvrdu za donaciju osobnog računala, dok je zamjeniku župana Virovitičko-podravske županije Mariju Klementu uručio veliku kuhaču za pekmez – kao simboličan poziv za sudjelovanje na 1. Zagorskoj pekmezijadi 3. rujna u Dubravi Zabočkoj.

SURADNJA BRANITELJA IZ ZAGORJA I DUGE MEĐE

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Krapinsko-zagorske županije Josip Horvatin podrijetlom je iz Donje Međe, dok je član Udruge hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa Mirko Horvatin – ratni zapovjednik Specijalne jedinice policije Barun. Slavonski branitelji često dolaze na obilježavanje bitnih događaja iz Domovinskog rata u Krapinsko-zagorsku županiju, a njima u uzvratne posjete dolaze i Zagorci koji neke svoje projekte već dugi niz godina provode i na području Duge Međe.


Fotogalerija