Zagorje
Bajka na dlanu

Zagorskim poljoprivrednicima 5,057 mil. kn pomoći za saniranje štete od tuče

Datum objave: 8. studenoga 2022.

Područje Krapinsko – zagorske županije je u svibnju i lipnju 2022. godine zahvatila  prirodna nepogoda – tuča koja je uzrokovala  značajne štete poljoprivredi, gospodarstvu, nerazvrstanim cestama, komunalnoj i društvenoj infrastrukturi  te stambenim zgradama. Posebno su bila pogođena područja gradova Klanjec i Oroslavje, te općina Hum na Sutli, Kumrovec,  Zagorska Sela, Veliko Trgovišće i Bedekovčina.

 

Kako bi se ublažile i djelomično uklonile posljedice prirodne nepogode tuče koja je u svibnju i lipnju pogodila područja Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Zagrebačke i Karlovačke županije, Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 09. lipnja 2022. godine  donijela odluku o dodjeli pomoći u ukupnom iznosu od 54  milijuna kuna. Spomenuti iznos raspodjeljuje se za štete u poljoprivredi u vrijednosti od 25 milijuna kuna, za štete na nerazvrstanim cestama 5 milijuna kuna, za štete u gospodarstvu 6 milijuna kuna, a s preostalih 18 milijuna kuna iz proračunske rezerve Ministarstvo financija financirati će štete na komunalnoj i društvenoj infrastrukturi i stambenim objektima.

 

Vlada Republike Hrvatske zadužila je županije da u suradnji s resornim ministarstvima izrade Programe potpore male vrijednosti za ublažavanje i djelomično uklanjaju posljedica tuče te utvrde kriterije za dodjelu sredstava pomoći, kao i konačan popis oštećenika s pripadajućim iznosima pomoći te osiguraju uvjete za ispravnu provedbu nadzora i namjensko trošenje sredstava.

 

Sukladno tome, Krapinsko – zagorska županija objavila je Javni poziv – potpore male vrijednosti poljoprivrednicima za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodne nepogode tuče, koji je bio namijenjen poljoprivrednicima s područja  gradova Klanjec i Oroslavje, te općina Hum na Sutli, Kumrovec,  Zagorska Sela, Veliko Trgovišće i Bedekovčina koji su prijavili štetu od tuče, a nemaju osigurane usjeve. Javni poziv za dodjelu potpore male vrijednosti u poljoprivredi za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području Krapinsko – zagorske županije u 2022. godini bio je po prvi puta otvoren od 19. srpnja do 1. rujna, te je bio ponovo otvoren do 26. rujna 2022. godine.

 

Na Javni poziv ukupno je zaprimljeno 369 zahtjeva. Za 347 zahtjeva koji su prihvatljivi iznos štete sukladno Registru štete iznosi 9.238.989,93 kuna. Nakon obrade zahtjeva Ministarstvo poljoprivrede je odobrilo 5.057.500,00 kuna za pomoć poljoprivrednicima u saniranju posljedica tuče, što je 54,6 posto od traženog iznosa. Župan Željko Kolar istaknuo  je da Županija čeka da resorno ministarstvo doznači sredstva, koja će Županija potom unutar 30 dana od primitka isplatiti korisnicima.