Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 9. rujna 2014.

Znanstveni skup održava se, sada već tradicionalno u Krapini u sklopu Tjedna kajkavske kulture, a pozdravnim govorom otvorio ga je predsjednik udruge Muži zagorskog srca“ prim. dr. sc. Rajko Fureš.

Prisutnima su se obratili izaslanica Vlade Republike Hrvatske, saborska zastupnica Dunja Špoljar koja je citirajući Miroslava Krležu naglasila važnost očuvanja tradicije te istakla da se ovim skupom obilježava tradicija kroz inat i znoj, marljivost, okretnost i upornost te zamjenik gradonačelnika Grada Krapine Drago Kozina..

Zamjenica župana Jasna Petek pozdravila je skup u ime župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara i u ime Krapinsko-zagorske županije. Te se obratila prisutnima riječima:

„Identitet svakog naroda vezan je uz identitet jezika. Važnost očuvanja jezika , čuvanja i njegovanja jezika moguća je sa nekoliko razina, kreativne razine što uključuje stvaranje kreativnih i proznih radova , poetskih radova na našem kajkavskom jeziku , ali i znanstvene razine čemu ovaj velevažan skup uvelike doprinosi. Stoga, posebno pozdravljam sve današnje govornike te Vas koji učestvujete u organizaciji ovog skupa, a prvenstveno mislim na udrugu „Muži zagorskog srca“ i Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo koji doprinosite da se naš „kaj“ znanstveno istražuje, njeguje i čuva.“

U nastavku programa 13. Znanstvenosg skupa predstavljena je I. knjiga Biblioteke „Povijest hrvatskokajkavske književnosti“ –I.dio-Usmena kajkavska književnost –I. autora mr.sc. Ivana Zvonara koju su predstavili: glavni urednik i recenzent prof.dr.sc. Alojz Jembrih, prof.dr.sc. Stipe Botica te mr.sc. Ivan Zvonar-autor.

 

 


Fotogalerija