Zamjenica župana Jasna Petek na tematskoj sjednici Odbora za turizam Hrvatskoga sabora
Sjednici odbora nazočili su i brojni saborski zastupnici, među kojima i Dragutin Glavina, Mario Habek i Marijan Škvarić, pomoćnici ministra turizma Želimir Kramarić i Davor Ižaković, Zlatko Komadina, župan Primorsko – goranske županije, Damir Bajs, župan Bjelovarsko – bilogorske županije, kao i predstavnici desetak hrvatskih županija, strukovnih udruga u turizmu i ugostiteljstvu te predstavnici turističkih zajednica iz cijele Hrvatske i drugih.
Sjednicu je vodio Predsjednik odbora za turizam Goran Beus Richemberg koji je naglasio: „ Enogastronomija je važna, no za hrvatski turizam i bolno pitanje, jer većinu onoga što nudimo kao adut u turizmu i u ugostiteljstvu nije ni kvalitetno ni autohtono, pa se ne može reći da je to naša komparativna prednost.Ipak, dobra je vijest da u području enogastronomije napredujemo.“
Beus Richembergh je objasnio kako je tematska sjednica održana u Međimurju jer je to odličan primjer dobre prakse, koji pokazuje da oni koji se bave proizvodnjom vina i razvojem gastronomije postižu sve bolje rezultate trudeći se brendirati autohtonost i izvornost.
Jedan od zaključaka tematske sjednice je i povezivanje zelene i plave Hrvatske, odnosno kako je rekao Richembergh da proizvodnja hrane postane neodvojiv dio naše turističko-ugostiteljske ponude.
Uvodna izlaganja održali su glavni urednik časopisa “Iće i piće” Damir Fabijanić, prof.dr.sc. Edi Maletić predstojnik Zavoda za vinarstvo i vinogradarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te poznati hrvatski chef Mate Janković .
Cilj sjednice je promocija i popularizacija te stalno unapređenje kvalitete hrvatskog turističkog proizvoda, njegove jedinstvenosti i autohtonosti
Poslije uvodnih izlaganja predstavljeni su primjeri dobre prakse u Međimurskoj županiji. Restoran „Mala hiža“ i Vinotočje Hažić.